Lempäälään rakenteilla uusi kesäteatteri

Tulevan kesäteatterin näyttämö on aivan veden äärellä, ja sen keskelle jätetään luonnolliseksi lavasteeksi suuri kivenlohkare.

Teatterirakenteita ei vielä ole päästy rakentamaan, mutta pohjatöitä on tehty hiljalleen useiden vuosien ajan.

Merunlahden kesäteatterissa esityksistään tutuksi tullut Birgitan teatteri suunnittelee rakentavansa Merunlahteen aivan uuden kesäteatteritilan. Teatteri tulee luontomatkailuyritys Vihreän Polun omistaman Merunlahden teatterin naapuritontille, jonka omistavat rakennusprojektin puuhamiehet Markku Kuusjärvi ja Timo Viitanen Birgitan Teatterista.

Kuusjärven mukaan tontille on viimeisimpänä rakennettu monitoimirakennus, johon on tarkoitus tulla suuren salin lisäksi esimerkiksi teatterin pukutiloja ja esitystarpeiston säilytyspaikka.

– Kunhan saamme tehtyä sisätilojen pintatyöt ja asennettua lämmityksen, ilmastoinnin ja viemäristön, saamme toivottavasti monitoimirakennuksen käyttöön ensi vuoden kesäkaudeksi. Se on tavoitteena, jotta voisimme alkaa vuokrata rakennuksen 150 hengen juhlatilaa ja saada rahaa teatterille.

Itse teatterirakenteita tontilla ei vielä ole, mutta lavan ja katsomon paikat on jo suunniteltu huolellisesti  järven rantaan rajoittuvalle tontille. Timo Viitasen mukaan lava tehdään aivan veden äärelle. Teatterintekijät ovat saaneet vesistöä hallinnoivalta Kuokkalan-Kuljun osakaskunnalta luvan rakentaa lavan osittain veden ylle.

– Näin voimme hyödyntää suuren kivenlohkareen, joka on suunnilleen keskellä näyttämölle suunnittelemaamme paikkaa. Kivi toimii luontevasti lavasteena, koska sen voi kiertää ja sen päälle voidaan kiivetä tai näyttelijä voi vaikka odottaa omaa vuoroaan sen takana näkymättömissä.

Näyttämön kohdalta tarvitsee vielä kaataa muutama puu ja pensas, mutta muuten esiintymispaikka on valmis rakennettavaksi. Suuri työ tehtiin jo vuonna 2009, jolloin maata muokattiin niin, että nousevan katsomon penkkirivejä varten saatiin tehtyä penkka.

Teatterin ylin katsomorivi tulee suunnilleen tälle korkeudelle. Yleisölle on luvassa kauniit maisemat järvelle, kunhan vuonna 2009 tehtyyn katsomopenkkaan kasvanut puusto raivataan ja katsomo saadaan rakennettua.

Katsomo- ja lavarakenteiden rakentaminen onkin kesäteatterihankkeen seuraava vaihe. Viitanen ja Kuusjärvi aikovat hakea projektille julkista rahoitusta, mutta mitään varmuutta rahoituksen saamisesta ei ole. Tähän saakka tehtyjä töitä on rahoitettu osin julkisella rahalla ja osin omalla lainalla.

– Hankkeen kokonaiskulut eivät varmasti jää kovin kauas miljoonasta eurosta. Puolet rahoista täytyy tästä eteenpäinkin saada kasaan yksityisesti, jotta voimme hakea toista puolta julkisilta rahoittajilta.

Hankehakemukset aiotaan laittaa vireille sopivassa välissä, kunhan monitoimirakennus on ensin saatu valmiiksi. Toistaiseksi tulevan teatterin tontilla rakennetaan hiljalleen ulkorakennuksia, joihin on tällä hetkellä rahaa.

Birgitan teatterin taustalla vaikuttaa Pyhän Birgitan teatteriyhdistys, joka on viime vuodet elänyt hiljaiseloa. Yhdistyksen viimeisin teatteriesitys, Miehen tie, nähtiin Merunlahdella kesällä 2014. Yhdistyksen rahastonhoitajana toimiva Viitanen ja hallituksen puheenjohtajan paikkaa pitävä Kuusjärvi vakuuttavat, että teatteriyhdistys aikoo jatkaa esitystoimintaansa, kun teatteritilat on saatu valmiiksi. Kuusjärven mukaan paikka on kiinnostanut myös muita teatteritoimijoita.

– Pyrimme kokoamaan yhdistykselle hyvän tekijäjoukon, joka huolehtii Birgitan teatterin esitysten toteuttamisesta jatkossa. Moni vakuuttava teatterintekijä on myös ottanut meihin yhteyttä. Ohjelmistossa yhdistyksen oma tuotanto voisi olla yhtenä esityksenä, ja samalla teatterissa voisi pyöriä muidenkin teatterien näytöksiä.

Teatteriyhdistys toivoo uuden teatteripaikan valmistuvan käyttökuntoon kesään 2020 mennessä. Nykyisen Merunlahden kesäteatterin omistajien ja kanssa on käyty keskusteluja siitä, että uusi kesäteatterikeskus korvaisi valmistuttuaan nyt käytössä olevan teatteripaikan, joka on alun perin rakennettu muuhun tarkoitukseen Vihreän Polun yritystoimintaa varten.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.