Hiihtäjät tehdään kesällä

Eetu Tolvanen (vas.), Valtteri Niskanen ja Samuli Kivistö tekivät keskiviikkona hellettä uhmaten kovan testin Kaupin SM-maastossa. Esa Virtanen manageroi polkien isolla vaihteella ja nousut taluttaen.

Suksiurheilun mestarit treenaavat kesällä kestävyyttä juoksemalla ja sauvomalla mäkisessä maastossa

Valmennustietous sekä välineet ja tavat ovat kehittyneet yhdenkin sukupolven aikana paljon. Kestävyyslaji hiihdossa on silti yksi totuus pitänyt kutinsa: hiihtäjät tehdän kesällä.

LeKi:n aikuishiihtäjät ovat tavanneet jo parikymmentä kesää noin kerran viikossa ottaa mittaa Tampereen Kaupin vaativista latupohjista. Vaativuutta on nykyisin myös mm. Hakkarissa ja Innilässä. Kauppiin on vetänyt se, että hikoillaan SM-hiihtoihin kelvanneilla hiihtoreiteillä niin vesitornin maastossa kuin Pirunvuorellakin. Ideana on tehdä joka kerta sama 11 kilometrin testi joko juosten tai sauvoen. Kun alle tehdään 4 kilometrin verryttely, kokonaiskesto on noin kolme varttia.

– Se on jokseenkin sama kuin 15 kilomeriä perinteisellä kilpaa hiihtäen, kertoo seuran edustushiihtäjien manageri Esa Virtanen.

Virtanen itse on kiertänyt Kaupin testiradan satoja kertoa, parhaimmillaan neljästi putkeen. Nyt hän pyöräilee treenaajien perässä pitäen aina ison vaihteen päällä.

–  Raskas poljenta tekee reisille hyvää eikä juoksun tavoin tärisytä. Pyörän ripeä taluttaminen ylämäkeen kehittää perinteiseen hiihtoon potkulihaksia.

Korkeuseroja ja jyrkkyyksiä on riittämiin. Esimerkiksi UKK-instituutin takainen nousu lienee jyrkin latukohta Hämeessä. Kaupin korkeimmalle kohdalle, Pirunvuorelle, noustaan testin aikana kaksi kertaa. Ensimmäiseen 400 metrin pituiseen nousuun lähdetään Näsijärven rannasta.

Kesän ensimmäinen yhteistreeni oli heinäkuun vaihteessa. Mukana olivat ensikertalaisina nuorukaiset Valtteri Niskanen ja Eetu Tolvanen sekä reitin jo edelliskesiltä tunteva Samuli Kivistö. Iltapäivällä mittari hipoi kolmeakymmentä astetta, mutta illalla oli ”vain” 27, mikä riitti kuitenkin kastelemaan otsat ja paidat.

Loppukesällä Kaupin yhteistreeneihin liittyvät mieskilpureista mm. Esa Seppä,  Markus Välimäki ja Arto Hakala. Silloin ohjelmana on puolen tunnin yhtäjaksoinen sauvaloikkaus vesitornin jyrkkään. Insinööriksi Tampereelta keväällä valmistunut Jani Keto muuttaa Jyväskylään, mutta jatkaa LeKi:ssä ja käy yhteisharjoituksissakin. Yhdistetyn viime talveen lopettanut Jussi Salo sen sijaan päätti hakea maastohiihtoonsa uutta potkua Ilmajoen Kisailijoista.

Aino-Kaisa Saarinen, Eeva ja Leena Nurmi sekä Sanni Alatalo jatkavat tiiviinä ryhmänä. Viime talveen loisteliaan kasainvälisen uransa lopettanut Aikku harjoittelee vähemmän, mutta on silti kova luu kotimaisilla hiihtomarkkinoilla. Leenalla on meneillään maajoukkueleiri. Sanni taas pyrkii liimautumaan SM-hiihdoissa kymmenen kärkijoukkoon, ja pitkien matkojen Eeva harjoittelee työnsä ehdoilla.

Teksti ja kuva: Antero Korhonen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.