Nekku-ori kuntoutui sisulla takaisin huipputasolle

Suomen-mestari nukkuu sikeästi

Kenttäratsastukseen kuuluu vauhdikas maastokoe, jossa hypätään kiinteitä esteitä. Nekku tietää osaavansa homman. Kuva: Antti Hyrkkänen

Kun Narvik-ori eli Nekku oli vasta muuttanut nykyiseen kotiinsa, omistajalle tuli silloin tällöin tallilta huolestuneita puheluita. ”Onkohan sinun hevosesi ihan kunnossa, kun se makaa tuolla tavalla kuolleen näköisenä”, soittajat kyselivät.

Mutta Nekku oli ihan kunnossa. Sen tapoihin vain kuuluu nukkua erityisen sikeästi. Hevoset nukkuvat tavallisesti vähän ja pinnallisesti, usein seisaallaan, mutta Nekku ottaa unista kaiken irti ja retkottaa oikosenaan äänekkäästi kuorsaten.

– Se tekee niin jopa vieraassa paikassa, omistaja Tuija Rosenqvist kertoo.

Nukkumistapojensa lisäksi Nekku ei ole muutenkaan ihan tavallinen hevonen. Se on poikkeuksellisen sisukas ja taitava.

Nelisen vuotta sitten Nekun jalasta löytyi vakava vamma. Näytti siltä, että lupaavan kenttäratsastushevosen kisaura päättyisi siihen. Nekku kuitenkin kuntoutui hämmästyttävää tahtia ja palasi radoille. Tänä kesänä Nekku voitti yhdessä Rosenqvistin kanssa kenttäratsastuksen Suomen-mestaruuden.

Kamera on Nekun mielestä kiva. Kuva: Tua Onnela

– Nekulla on erinomainen työmoraali. Jos se vain on kunnossa, se yrittää aina parhaansa. Se on myös tasaisen hyvä kaikessa, Rosenqvist kertoo menestykseen vaikuttavista syistä.

Hän arvioi, että jos kaikki menee hyvin, Nekulla voi olla mahdollisuuksia Pohjoismaiden mestaruuskisoissa mitaleille asti.

Nekku itse ei taida tietää erityislaatuisuudestaan paljoakaan. Kotitarhassaan se tulee nuuskimaan kameraa uteliaana kuin kuka tahansa hevonen.

Nukkumisen lisäksi Nekku tykkää tarkoin valitsemistaan herkuista – ruohosta ja porkkanasta – sekä erilaisista saaveista ja ämpäreistä. Niihin se menee mieluusti seisomaan.

– Jos vaikka hoitopaikalle on jäänyt joku saavi Nekun ulottuviin, hetken kuluttua sillä on jalka siellä, Rosenqvist nauraa.

 

Ehdotuksia Paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@onnelanelaimet.fi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.