Sotka poikkesi Lempäälän Myllyrannassa

Viikinkilaiva ry:n pj. Tuukka Vänskä. Taustalla laivan miehistöä.

Laukon kartanon muinaismarkkinoille matkalla olevaa viikinkilaiva Sotkaa osui torstaina puolen päivän jälkeen ihastelemaan vain muutama kyläläinen.
– Kanavan sulutuksenkin näkivät vain työmiehet, sillä matkan tarkkaa aikataulua ei voi tiedottaa etukäteen, toteaa peräsinairoa hallitseva Kari Rauha. Hän opettaa samalla uutta kapteenia ja uhkaa jäädä pian ”eläkkeelle”.

Matkaan lähdettiin maanantaina Hämeenlinnasta ja edellinen vietettiin Vaihmalan hovin rannassa telttaillen. Laivassa matkaava ”kauppiasjoukko” tuntee Lempäälän vanhastaan, sillä osa heistä kuuluu Hollolan keskiaikaseuraan ja on ollut mukana Birgitan markkinoilla keskiaikaleirissä.

Sateinen sää on kastellut vaatteita ja varusteita, mutta muuten matka oli sujunut mukavasti.
– Kapeilla osuuksilla olemme soutaneet, mutta selkävesillä on voitu käyttää purjeitakin, kertoo Viikinkilaiva ry:n puheenjohtaja Tuukka Vänskä.

Viikinkilaivassa on mukana muonaa ja varusteita, silti jätski maistui.

Parikymppinen Sotka on aikoinaan rakennettu Helsingin kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumiin ja sen kotisatama on Sipoossa. Viikinkilaiva on tarkoitettu saaristo- ja jokisuistoliikenteeseen.

– Purjehdusominaisuudet tulevat paremmin käyttöön saaristossa, mutta matalan, vain 60 cm syväyksen ansiosta sillä päästään Laukon kartanon rantaankin. Ja onneksi meillä on käytössä hyvät merikortit, toteaa Vänskä.

Jäätelökioskin antimien nauttimisen jälkeen miehistö kiipeää laivaan ja viiden airoparin voimalla lähdetään liikkeelle Myllyrannasta.
– Toutosenselällä voimme jo nostaa purjeen, lupaa kapteeni Rauha.

Viiden airoparin voimalla Sotka lähti Myllyrannasta.

Teksti ja kuvat: Elina Kivi

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?