Vesilahdessa paikoin runsaasti sinilevää. Lempäälässä myös havaintoja

Aurinko paistaa, sinilevä lisääntyy huolestuttavasti

Sinilevää Virtain Toisvedellä 11. heinäkuuta. Kuva: Sini Yli-Öyrä.

 

Viime päivien lämmin ja aurinkoinen sää näkyy sinilevähavainnoissa. Runsaasti sinilevää havaittiin Pyhäjärvellä Pirkkalan Kränstolpan uimarannalla, Kirkonkylän rannassa Vesilahdella sekä Kangasalan Kirkkojärvellä.

Yleisöhavainto runsaasta sinilevästä saatiin Pälkäneen Kukkiajärveltä. Hieman sinilevää havaittiin Näsijärvellä Elianderin rannassa, Pyhäjärvellä Rantaperkiön uimarannalla, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa sekä Kirkkojärvellä (Lempoisten uimala), Nokian Vihnusjärvellä, Kangasalan Roineella ja Vesijärvellä, Virroilla Vähä Valkeajärvellä ja Sastamalan Houhajärvessä.

Leväseurannan vakituisten seurantapaikkojen lisäksi Virroilla sinilevää esiintyi myös Toisvedellä. Yleisöhavaintojen mukaan hieman sinilevää on havaittu Valkeakoskella Mallasveden Osmanlahdella ja Lempäälän Iso-Kyynäröllä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden runsaasti.

Miten voit tunnistaa sinilevän? Useimmiten sinilevä muodostaa vihertäviä, kellertäviä tai esimerkiksi rannalle kuivuessaan sinivihreitä lauttoja. Jos lautta hajoaa esimerkiksi kepillä kokeiltaessa hippusina veteen, voi kyseessä olla sinilevä.

Mikäli levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Ottaessa leväpitoista vettä lasiin, nousevat elossa olevat sinilevät pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Sinileväesiintymät ovat usein paikallisia ja levätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja sääolosuhteiden mukaan. Useimpien kesälomalaisten toivesää lisäsi Pirkanmaan sinilevähavaintoja viikon takaisesta. Lämmin, aurinkoinen ja ajoittain tyyni sää suosii sinilevää. Leväseurannan havainnot kertovat levätilanteen havaintopaikalla kyseisenä ajankohtana. Järven eri osissa ja muissa vesistöissä tilanne voi olla erilainen.

Sinileväesiintymiin on aina suhtauduttava mahdollisesti myrkyllisinä. Jos vedessä näkyy pieniä määriä sinilevähippuja, siinä voi vielä uida.

Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei kuitenkaan pidä päästää rantaan, jos vedessä näkyy sinilevää, jotta he eivät niele leväpitoista vettä. Esimerkiksi koiralle mahdollinen sinilevämyrkytys on hengenvaarallinen.

Sinilevää sisältävää vettä ei pidä käyttää pesu-, tiski- tai löylyvetenä eikä kasvimaan kasteluvetenä. Sinilevämyrkyt eivät häviä vedestä keittämällä. Selvästi vihreäksi värjäytyneessä vedessä ei ole syytä uida.

Runsaista sinileväesiintymistä esimerkiksi yleisellä uimarannalla on hyvä ilmoittaa kunnan terveydensuojeluviranomaiselle. Voit myös ilmoittaa havaintosi järvi-meriwikiin käyttäen havaintolähettiä: https://www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?