Rullakiekko tuli Lempäälään jäädäkseen

Hakkarin jäähallissa nähtiin historiallinen turnaus, kun kuusi joukkuetta mittelivät rullakiekossa paremmuuksistaan. Kuvassa Lempäälän Toivot ja Pahalampi ottavat mittaa toisistaan. Kuva: Antti Raunio

Talvisaikaan kuulee moitittavan, että Hakkarin jäähallissa on viileä, suorastaan kylmä. Lauantaina 14. heinäkuuta moisia moitteita ei kuulunut, päinvastoin: hallissa elohopea nousi näyttämään reippaasti kolmosella alkavia lämpölukuja, kun kaukalossa hikoiltiin lempääläisittäin tuoreen lajin parissa. Kuusi joukkuetta, joista kolme paikallisia, oli kokoontut mittelemään rullakiekon jalossa taidossa. Turnaus oli laatuaan ensimmäinen Lempäälässä.

– Turnaus sujui erinomaisesti, siitä kiitos talkoolaisille ja hurjasti huhkineille tuomareille sekä pelaajille. Tästä tuli vahva kipinä siihen, että ensi keväänä ja kesänä jatketaan. Lempäälästä lähtee meidän lisäksemme ehkä muitakin sakkeja Tampereen aluesarjaan ensi vuonna, tiedottaa yksi turnauksen promoottoreista, Jussi-Pekka Okero Lempäälän Toivoista (LeTo).

Tuleville rullakiekko-hankkeille nyökyttää suopeuttaan myös Lempäälän Jäähalli Oy:n toimitusjohtaja Sami Pursiainen.

– Tälle kesälle laitoimme tänne niin sanottuun ykköshalliin rulla-alustan vähän mutu-tuntumalla, sillä rullakiekko-vuoroille vaikutti olevan kysyntää. Jatkoa varmasti tulee, koska nyt on selvästi kovastikin kiinnostusta tulevaksi kevääksi muun muassa LeTon ja LeKin tahoilta. Jäätäkin Hakkarissa löytyy ledelleen läpi kesän kakkoshallin puolelta, sillä siellä pyörivät erilaiset kiekkokoulut ja -leirit, Sami Pursiainen kertoo.

Rullakiekossa syntyy paljon tilanteita ja maaleja. Säännöt poikkeavat jääkiekosta varsin paljon, sillä muun muassa taklaukset ovat kiellettyjä. Kuva: Antti Raunio

 

Rullakiekko on lajina erilainen kuin jääkiekko, mutta paljon yhtäläisyyksiäkin toki löytyy. Kiitureina pelaajilla ovat rullaluistimet ja muuten varusteena käytetään kevennettyä jääkiekkosotisopaa. Peliaika ja peliväline ovat erilaiset kuin jääkiekossa. Erona on myös se, että paitsiosääntöä ei ole eikä taklauksia tai muitakaan kontakteja sallita. Rullakiekossa joukkueet pelaavat neljällä neljää vastaan. LeTo:n Sami Järvensivun mukaan laji ei ole kevyimmästä päästä.

– Tämä on hemmetin mukava mutta näin helteellä myös tosi raskas laji. Nyt jo ensimmäisen pelin jälkeen tuntuu, kuin takki olisi tyhjänä, mies naureskelee ottelutauolla.

LeTo taisi yllättää hiukan itsensäkin nappaamalla lopulta turnauspronssia. Alkusarjassa LeTo voitti nuorista lempääläismiehistä koostuneen Indiansin maalein 9–2 ja hävisi konkaripainotteiselle Pahalammen reservijoukkueelle lukemin 8–10. Pronssipelissä nuorisosakki SoPa Somerolta jäi kuitenkin LeTon jalkoihin, ja pronssi ratkesi lukemin 9–3.

– Kuusi kertaa kävimme Toivojen kanssa höntsäämässä ennen turnausta, joten siihen peilaten pelit sujuivat komeasti. Pidimme aika hyvin kiinni sovitusta pelisysteemistämme, ja se tepsi näitä nuoria porukoita vastaan, Sami Järvensivu sanoo.

34-vuotias Järvensivu on pelannut jääkiekkoa koko ikänsä, 6-vuotiaasta saakka. Miehissä ura eteni parhaimmillaan kakkosdivisioonaan saakka. Rullakiekkoonkin mies on tutustunut jo vuosia aiemmin.

– Suurin ero lajeissa on mielestäni luistelutekniikassa: rullalusitimilla esimerkiksi jarruttaminen on aika lailla erilaista kuin normihokkareilla. Rullakiekossa syntyy paljon tilanteita, ja peleissä tehdään usein tosi paljon maaleja. Myös taklausten kieltäminen tekee lajista sellaisen, että pelaajilla on hiukan enemmän tilaa kikkailuun, erittelee Järvensivu rullakiekon ja jääkiekon erilaisuuksia.

Turnausvoitto ja kiertopalkinto ”Viitasen pysti” jäivät Lempäälään, kun Lempäälän Kisan A-juniorit voittivat Pahalammen jännittävässä finaalissa rankkarikisan jälkeen. Myös pronssi saatiin Lempäälään. Viides oli tamperelaistiimi Pistehait, ja turnauksen nuorin joukkue Lempäälän Indians ylsi kuudenneksi.

– Tästä kesäturnauksesta tehdään perinne, niin hienoa oli seurata pelejä ja kuunnella pelaajien antamaa palautetta. Rullakiekko tuli Lempäälään jäädäkseen, lupaa Jussi-Pekka Okero.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.