Roskia, jätteitä, kaadettuja puita

Suunnittelija kauhistui Päivääniemen kalmiston nykykuntoa

Päivääniemessä sijaitsee Suomen suurimpiin lukeutuva rautakautinen röykkiökalmisto. Seudun asukkaat hautasivat vainajansa kalmistoon etenkin merovingiaikaan, 600–700-luvuilla. Alueelta on löydetty noin 130 hautaröykkiötä.

Päivääniemen merovinkiajan kalmiston nykytila puistattaa maisemasuunnittelijana toiminutta Lauri Ruippoa.

− Kävin muinaismuiston levähdysalueella, ja jo oli näkymä! Roskia, jätteitä ja oikopolkuja, hän puuskahtaa.

− Kun aikoinaan suunnittelin sen, oli tarkoituksena saada alueen halkaisseen tien muuttamisen lisäksi entisen tien kaventaminen, metsikön hoitaminen ja paikalta hävinneen kasvuston palauttaminen. Lajisto, kynäjalavat ja tammet valittiin antamaan arvokkuutta ja historiallista syvyyttä koko seudulle, hän selvittää.
Autoille ja informaatiolle varattiin sivuun näkymiä ja mielikuvia häiritsemätön pysäköimisalue, josta historiasta kiinnostuneiden piti kävellä muutama kymmenen metriä.

−  Se oli ikään kuin henkinen seula −marginaali nykyajan ja vuosisatojen välillä. Kulkijoita ohjaava informaatiotaulu oli polun alkupäässä. P-alueen ja vanhan tien välinen maapohja kasveineen, kivet ja villiruusut jäivät ennalleen.

Suora yhteys kesäasunnoille katkaistiin ja entinen tiepohja muutettiin luonnonmukaiseksi. Yhteys maantieltä asuinalueelle suunniteltiin levähdysalueen länsipuolelta. Siitä länteen maantie purettiin ja puustotettiin.

−  Tammi on ikuisuuden vertauskuva. Siksi se pitkäikäisenä lajina valittiin pysäköimisalueen arvopuuksi. Kunnat,  Lempäälä ja Vesilahti,  asensivat itse infotaulunsa kaikkien kulkijoiden nähtäväksi. Siitä vieläkin kiitokset. Museovirasto ansaitsee toiset kiitokset. Esiopasteet ja liittymien opasteet täydensivät kokonaisuuden.

Nyt hieno alue Ruipon mielestä suorastaan vastemielinen.

−   Jopa istutettuja tammia on kaadettu.  Kenenkä luvalla?

Hän toivoo näkymien palauttamista entiselleen.

−   Mikäli kunnalla ei ole mahdollisuuksia, löytyy resursseja jopa vapaaehtoisilta, kulttuuria arvostavilta tahoilta, Lauri Ruippo toteaa.

Kuva: Kari Pusa

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.