Lämpö aiheutti Vesilahden kalakuolemat

Lempäälän-Vesilahden Sanomat uutisoi viime viikon keskiviikkona kalakuolemista Vesilahdella Pyhäjärven Vakkalanselällä. Pirkanmaan ely-keskuksen ottamat vesinäytteet on nyt tutkittu, ja kuolemien syy on mitä ilmeisimmin veden korkea lämpötila. Ely-keskuksen mukaan vesinäytteissä ei havaittu mitään erityisesti edellisvuosien näytteistä poikkeavaa. Veden lämpötila oli kuitenkin 25 astetta, joten kalojen arvellaan kuolleen korkean lämpötilan aiheuttaman happipitoisuuden vähenemisen vuoksi.

Hapen väheneminen saa kalojen elimistössä aikaan voimakkaan stressitilan, joka on kesäisin kalojen yleisin kuolinsyy.

– Kalat ovat vaihtolämpöisiä. Kun ympäristön lämpötila nousee, kalojen aineenvaihdunta kiihtyy ja ne tarvitsevat enemmän happea elintoimintojen ylläpitämiseen, kerrotaan ely-keskuksen tiedotteessa.

Kalakuolemia on havaittu Pyhäjärvellä useassa paikassa. Kuolleita eväkkäitä on löytynyt Vesilahden Vakkalanselältä, Kaakilanniemestä, Toutosen Ilmosenniemeltä, Palhon nokan pohjoisrannalta sekä Sorvanselältä.

– Havainnot kuolleista kaloista ovat olleet kymmenien tai reilun sadan kalan parvia, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Kalojen kuolemat eivät ole poikkeuksellisia, sillä kaloja kuolee helteen vuoksi lähes joka vuosi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.