Lempoisten uimarannalla oleili sammaleläimiä – otus on vaaraton mutta ei-toivottu

Lempäälässä on havaittu sammaleläimiä jo viime kesänä. Sammaleläin on vieraslaji, joka voi levitessään aiheuttaa harmia, kuten tukkia vedenottopaikkojen suodattimia. Kuva: Lempäälän kunta

Lempäälässä Lempoisten uimarannalla on havaittu useita sammaleläimiä, jotka ovat ulkomuodoltaan hyytelömäisiä ruskeanvihreitä möykkyjä. Kukin hyytelöpallo koostuu jopa tuhansista yksittäisistä sammaleläimistä, jotka ovat kiinnittyneet toisiinsa. Lempäälän alueella on tänä kesänä tehty yhteensä yhdeksän eri havaintoa sammaleläimistä.

Nyt löydetyistä yksilöistä suurin oli halkaisijaltaan noin 30 senttimetriä. Kunnan liikuntapalveluista kerrotaan, että sammaleläimet on kerätty uimarannalta roskapusseihin ja viety roskikseen.

Sammaleläin ei tiettävästi ole ihmiselle haitallinen, joten esimerkiksi uimista ei tarvitse välttää eläimen havaintopaikalla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan eläin voi kuitenkin vaikuttaa vesistöjen muiden eliöiden olosuhteisiin: sammaleläin saattaa saada veden kirkastumaan, jolloin valoisuus vedessä lisääntyy. Lisäksi eläin voi aiheuttaa haittaa esimerkiksi tukkimalla vedenottamoiden putkia ja tarttumalla kalastajien verkkoihin ja katiskoihin.

Lajin yhdyskunta kiinnittyy yleensä vesikasveihin tai vedessä oleviin rakenteisiin, mutta se voi irrottautua,  kuten Lempoisten rannan läheisyydessä on tapahtunut. Siksi irrallaan kelluva sammaleläin on ajelehtinut virtauksen mukana rannalle.

Jos löytää uimarannalta sammaleläimen, se on hyvä laittaa suljetussa pussissa roskikseen sekä lisääntymisen estämiseksi että yleisen esteettisen haitan poistamiseksi. Muualta kuin uimarannalta löytyneen eläimen voi myös yksinkertaisesti nostaa kuivalle maalle, jolloin se kuivuu, eikä eläin pääse lisääntymään.

Sammaleläin lisääntyy tuottamalla vedessä lisääntymiseen tarvitsemiaan soluja, joita kutsutaan statoplasteiksi. Nämä solut tarttuvat helposti esimerkiksi vesilintuihin ja ihmisten saappaisiin, joten sammaleläin leviää herkästi.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.