Ensimmäisen kerran sammaleläimiä on havaittu Vuoksen vesistöalueella noin 10–15 vuotta sitten

Oletko nähnyt sammaleläimiä? – Ilmoita havaintosi ELY-keskukselle

Lempäälässä on tänä kesänä jälleen tehty havaintoja sammaleläimistä. Nyt Pirkanmaan ELY-keskus haluaa selvittää hyytelösammaleläimen levinneisyyttä Pirkanmaalla. Levinneisyyden kartoittamiseksi ELY-keskus pyytää kansalaisia ilmoittamaan havainnoista vieraslajiportaaliin vieraslajit.fi.

Jos havaitset vedessä hyytelömäisen, läpikuultavan pallon, on kyseessä todennäköisesti hyytelösammaleläin (Pectinatella magnifica). Jotta asia varmistuu, Pirkanmaan ELY-keskus toivoo havainnoista kuvia sekä ilmoituksen vieraslajiportaaliin vieraslajit.fi. Sivustolla voit sijoittaa havaintopaikkasi kartalle sekä kuvata muutamalla sanalla esiintymää ja sen tarkempaa sijaintia.

 

Hyytelösammaleläin ei löydy EU:n eikä myöskään kansalliselta haitallisten vieraslajien listalta. Laji on kuitenkin vieraslaji ja siihen voidaan soveltaa vieraslajilakia.

Pyhäjärvi ei kuitenkaan ole ainoa vesistö, jossa hyytelösammaleläintä on tavattu. Ensimmäisen kerran lajia on havaittu Vuoksen vesistöalueella noin 10–15 vuotta sitten. Lajin ei tiedetä olevan haitaksi ihmiselle, mutta sen leviämistä Suomessa kannattaa pitää silmällä. Runsaana esiintyessään se voi vaikuttaa järvien ekosysteemiin.

 

Sammaleläin leviää voimakkaasti. Niiden lisääntymistä voi yrittää estää esimerkiksi keräämällä sammaleläinten yhdyskunnat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa pois vedestä tai laiturirakenteista.

– Sammaleläimen lisääntymisen estämiseksi havaitut eläimet tulisi nostaa maalle, jossa ne kuolevat helposti. Sammaleläinten esiintymistä voi myös yrittää vähentää poistamalla rannasta mahdollisia kiinnittymispintoja, kuten ilmaversoisia vesikasveja ja rantaveteen pudonneita oksia, kertoo vesitalousasiantuntija Anne Mäkynen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Lisäksi kalastusvälineiden, joihin sammaleläintä on kiinnittynyt, puhdistukseen toivotaan huolellisuutta, erityisesti niitä siirrettäessä vesistöstä toiseen. Sama koskee myös veneitä tai muita vesikulkuvälineitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?