Varustautuminen on kaiken A ja O

Sudenpennut vaelsivat Kiilopäälle. Kuva: Kyynärön Kiertäjien kuva-arkisto

– Paistaa tai sataa, kaikki käy meille, lippukunnanjohtaja Tapani Siivola partiolippukunta Kyynärön Kiertäjistä sanoo.

Vaihtelevia sääoloja lempääläispartiolaiset saivatkin viimeviikkoisella Lapin-leirillään kokea. Saariselän Lapinhämeessä järjestetyllä lippukunnan 40-vuotisjuhlaleirillä lämpötila huiteli +30-asteessa. Loppuviikosta sää viileni sateiden myötä hieman.

– Torstaina vettä tuli vartin ajan kuin hanasta laskettuna, Siivola kuvaa.

Partiolaisilla oli kuitenkin kokemusta eräilystä ja varustehuolto kuosissa, joten 135 leirille osallistunutta lippukuntalaista ja muuta toimijaa ei joutunut leireilemään märissä sukissa tai janoisin suin. Esimerkkinä hyvästä varustautumisesta mainittakoon taskulamput; varustelistan mukaisesti mukana oli taskulamppuja, vaikka ne tiedettiin jo ennalta hieman turhiksi. Hämärää aikaa on elokuisessa Lapissa vain muutaman tunnin.

– Valoa oli vaikka kuinka paljon. Tunturissa reippailu teki kuitenkin sen, että uni tuli illalla nopeasti, Tapani Siivola kertoo.

Nuoret pääsivät kokeilemaan kullanhuuhdontaa ja löysivät kuulema kesän isoimmat hiput. Kuva: Kyynärön Kiertäjien kuva-arkisto

Viikon mittaisen leirin aikana Kiilopään tunturin läheisyydessä leireilleet KyKiläiset kävivät muun muassa tunturivaelluksilla. Osa pääsi tutustumaan Tankavaaran kultakylään ja kullanhuuhdontaan sekä vierailemaan Tankavaaran luontokeskuksessa ja osa vierailemaan Inarissa sijaitsevassa museo- ja luontokeskus Siidassa. Eri-ikäisistä lapsista ja nuorista koostuvilla ryhmillä oli omaa ja yhteistä ohjelmaa.

Perjantai-iltana oli yhteinen iltanuotio ja lauantaina leirikirkko, jossa saamelaispappi piti partiomessun osin suomeksi ja osin saameksi.

– Lapset tykkäsivät etenkin luontoelämyksistä, siitä, kun he näkivät poroja. Yksi poro paineli joka päivä leirin läpi, Tapani Siivola kuvaa.

– Eräs ryhmä oli vaelluksellaan törmännyt kuukkeleihin, jotka tulivat ottamaan tarjottuja keksinpaloja kädestä.

Tapani Siivolalle itselleen leirillä mieleenpainuvinta oli porukalla tekeminen.

– Kun kaikki tulevat toteuttamaan yhteistä ideaa, on se palkitsevaa. Ja kun näkee, että lapset viihtyvät, saa siitä voimia seuraavaan projektiin.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.