Sakkorangaistus työnopastuksen laiminlyönnistä

Pirkanmaan käräjäoikeus on 9. elokuuta tuominnut lempääläläisen metallialan yrityksen tuotantopäällikön 10 päiväsakon eli 350 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Käsiteltävänä oli elokuussa 2016 sattunut työtapaturma, jossa työntekijän vasemman käden nimetön sormi leikkautui poikki toisen nivelen kohdalta. Työntekijä oli kahden muun työntekijän kanssa asentamassa nostoapukappaletta suurikokoiseen metalliseen seinärakenne-elementtiin. Trukilla paikalleen nostettu nostoapukappale ei asettunut kohdalleen, vaan jäi kantamaan toisesta reunastaan. Työntekijä kampesi sorkkaraudalla jumiutunutta nostoapukappaletta ottaen vasemmalla kädellään tukea metallirakenteesta, johon nostoapukappaletta oltiin asentamassa. Nostoapukappale putosi muutaman sentin alaspäin ja työntekijän sormi jäi nostoapukappaleen ja rakenteen väliin leikkautuen poikki.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantajan edustajat olivat laiminlyöneet työturvallisuusmääräyksiä työntekijälle annettavan opetuksen ja ohjauksen.

Käräjäoikeus katsoi, että kyseessä oli vaarallinen työ, johon työntekijää ei ollut perehdytetty. Tämä oli vuokratyöntekijä, joka oli ollut yrityksen palveluksessa vasta noin kolmen viikon ajan.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajan velvollisuutena on tunnistaa työhön liittyvät olennaiset vaarat ja antaa ohjeet työn turvalliseksi suorittamiseksi. Kun ohjeita ei ollut annettu, joutui työntekijä ratkaisemaan itse tavat, joilla työ tehtiin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?