Ei oppi ojaan kaada

Otsikko on vanha suomalainen sananlasku, joka on taas ajankohtainen. Koulut ovat alkaneet, ja tällä viikolla aikuiset ilmoittautuvat suurin joukoin Pirkan opiston kursseille. Molemmissa tapauksissa on tavoitteena uuden oppiminen, mutta kursseille lähtevillä aikuisilla on usein tärkeimpänä motiivina kuuluminen mukavaan ja samoista asioista kiinnostuneeseen ryhmään.

Oppiminen on aina hyväksi, sen tuo sananlasku sanoo ytimekkäästi. Monet muutkin kansanviisaudet ovat voimassa edelleen, ja niitä olisi hyvä palauttaa mieliin. Talonpoikaisjärkeä käyttäneet suomalaiset ovat aikojen kuluessa tarkkailleet elämänmenoa ja vetäneet siitä johtopäätöksensä.

Ensin tutkitaan, sitten vasta hutkitaan. Tämä viisaus olisi ärhäkkään somekansan hyvä muistaa. Liian usein joku ihminen teilataan täysin heti ensimmäisestä epäilyksestä. Kun asia lähtee vyörymään somessa, sitä on vaikea pysäyttää. Monet ottavat tuomitsevan kannan, vaikka eivät edes tiedä alkuperäistä asiaa. Mutta, kuten kansanviisaus sanoo: joukossa tyhmyys tiivistyy.

Kouluajaltani muistan opettajan lausahduksen meille hälisijöille: tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Tämä pätee edelleen ja sopii myös edellä mainittuun somekirjoitteluun. Meteliin liittyy myös seuraava: kyllä siitä melua syntyy, kun kaksi hullua yhteen tulee. Tästä voi vetää yhtäläisyysmerkin heinäkuiseen huipputapaamiseen Helsingissä. Melua syntyi niin mediassa kuin muutenkin, mutta syntyikö mitään pysyviä tuloksia? Tämänkin ajatuksen ovat vanhat viisaat ihmiset keksineet paljon ennen kuin nuo kaksi sankaria ovat edes syntyneet.

Nykyisin on jos jonkinnäköisiä parisuhdekursseja ja ihmissuhdeoppaita. Kaikki tärkeä on kuitenkin sanottavissa yhdellä lauseella: niin metsä vastaa kuin sinne huutaa. Asiakaspalvelutehtävissä on syytä muistaa lisäksi, että hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmaksi. Tästä on tehty ihan markkinointitutkimuskin, jossa on selvitetty, kuinka monelle hyvät ja huonot kokemukset kerrotaan.

Palataan vielä opiskeluun. On syytä muistaa, että tyvestä puuhun noustaan ja että kukaan ei ole seppä syntyessään. Nykyajan pedagogit puhuvat elinikäisestä oppimisesta. Se ei ole mikään uusi asia, kun vanha sananlasku jo kertoo, että oppia ikä kaikki.

Onko sitten mitään sellaista, jota ei ole jo sanottu sananlaskuissa? Ja pitävätkö ne aina paikkansa? Pieniä muutoksia niihin voisi tehdä. Asioita lykkäävälle henkilölle tekisi mieli sanoa, että ei auta sitku markkinoilla. Hellekesänä on jäätelönsyönti ollut huipussaan, ja jos on halunnut tötteröönsä kaksi tai peräti kolme palloa, on syytä muuttaa vanha sananlasku muotoon: nuolaise ennen kuin tipahtaa!

Lopuksi piikki Pirkan opistolle: kesäloma ja joululoma ovat aivan liian pitkät!

 

 

Kirjoittaja kurottaa kuuseen, vaikka välillä kapsahtaakin katajaan.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.

Lue lisää aiheesta: