Ely-keskus on asettanut huvilalle vaarantamiskiellon, jonka tarkoitus on turvata rakennuksen säilyminen suojeluasian käsittelyn ajan

Perälän jugendhuvilalle haetaan purkulupaa – perinnepoliittinen yhdistys haluaa suojella

Lempäälän Kuljussa sijaitsevalle rapistuneelle jugendhuvilalle haetaan purkulupaa, mutta Pirkanmaan perinnepoliittinen yhdistys on suojelun kannalla. Pirkanmaan Ely-keskus on asettanut huvilalle vaarantamiskiellon.

Osoitteessa Männiköntie 27 sijaitsevassa talossa tehtiin Suomen ensimmäiset yleisradiolähetyskokeilut 1920-luvulla. Huvila on yksi Lempäälän vanhimmista, ilmeisesti vuonna 1905 rakennettu, ja se tuli myyntiin viime vuonna. Huvila oli sitä ennen ollut autiona noin kymmenen vuotta.

Pirkanmaan perinnepoliittinen yhdistys ry on kesäkuussa esittänyt huolensa Perälän huvilan vaarantumisesta, ja esittää sen suojelua. Pirkanmaan Ely-keskus on heinäkuussa pyytänyt Lempäälän kunnalta lausuntoa huvilan suojelusta.

Ely-keskus on myös määrännyt huvilan vaarantamiskieltoon rakennussuojeluasian käsittelyn ajaksi. 23. heinäkuuta voimaan tulleen vaarantamiskiellon mukaan rakennusta tai sen kiinteään sisustukseen kuuluvia osia, kuten kaakeliuuneja, ei saa purkaa, tai sen suojeluarvoja vaarantaa ennen kuin rakennussuojeluasia on ratkaistu. Kielto edellyttää myös ilkivallan estämistä lukitsemalla ovet ja ikkunat sekä rakenteiden suojaamista sadevedeltä.

 

Yhdistyksen mukaan omistaja on laiminlyönyt rakennusten kunnossapidon ja lisäksi vaarantumista on tapahtunut uunien ja muiden rakennusosien myynnin takia.

Rakennuksen omistajat ovat hakeneet kunnalta purkulupaa päärakennukselle ja vajalle. Omistajien tavoitteena on rakentaa huvilan paikalle uusi asuinrakennus. Purkulupahakemusta perustellaan pääasiassa asumisterveydellisillä syillä. Rakennustoimiston suorittaman kuntotutkimuksen mukaan talon ”kaikissa tiloissa on havaittavissa kosteus- ja mikrobivaurioihin liittyviä merkkejä”.

Lempäälän yhdyskuntalautakunnan lausunnon mukaan huvilalla ei ole maakunnallista arvoa, vaan sen arvot ovat paikallisia, ja että maakuntamuseon arvion mukaan huvilan kunnostaminen ympärivuotiseen asuinkäyttöön on periaatteessa mahdollista.

– Mahdollisuutta korjata huvila asumisterveyden kannalta riittävään kuntoon ei ole erikseen arvioitu, lausunnossa todetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?