Sinilevähavainnot vähentyneet

Viikolla 33 havaittiin vähän sinilevää havaittiin Pyhäjärvessä Lempäälän Mäyriänrannassa ja Lempoisten uimalassa sekä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Yleisöhavaintoja sinileväesiintymistä on lisäksi viikon aikana kirjattu Lempäälän Mäyhäjärvestä.

Sinileviä on ajankohtaan nähden hieman normaalia vähemmän.

Sorvanselältä on tullut Pirkanmaan ELY-keskukseen ilmoituksia kuolleista kaloista heinäkuun lopun ja elokuun alun välisenä aikana. Vesinäytteen pH, sähkönjohtavuus ja happipitoisuus eivät poikenneet alueelta aikaisempina vuosina otettujen näytteiden vastaavista arvoista. Veden lämpötila oli mittauksessa hyvin korkea, 24,7°C, joka viittaisi siihen, että kalojen elinolot ovat käyneet tukaliksi pitkään jatkuneen helteen vuoksi. Tilanne vaikuttaa samankaltaiselta kuin aiemmin otetussa vesinäytteessä Pyhäjärven Vakkalanselältä.

Levänäytteissä oli kohtalainen määrä sinilevää, pääasiassa lajeja: Microcystis viridis, Microcystis firma, Microcystis wesenbergii ja Microcystis aeruginosa, jotka saattavat muodostaa myrkyllisiä kantoja. Lisäksi näytteissä oli vähän muita sinilevälajeja kuten Woronichinia naegeliana, Snowella septentrionalis ja Anabaena-suvun lajeja. Lisäksi näytteessä oli melko paljon piileviä, pääasiassa lajeja Fragilaria crotonensis ja Tabellaria flocculosa.

Jos kuolleita kaloja ilmaantuu mökkiläisen rannalle tai uimarannalle, tulisi järviveden käyttöä välttää uimiseen ja peseytymiseen. Järvivettä ei tulisi myöskään käyttää talousvetenä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?