”Olemme miettineet sitä, miksi kilpailijat lähtevät pois valtakunnan parhailta markkinoilta”

Jokainen vuosi tuo tuhansia uusia asiakkaita

Suomessa on 23 itsenäistä säästöpankkia. Pirkanmaalla toimiva Aito Säästöpankki on säästöpankkiryhmän kolmanneksi suurin pankki Säästöpankki Optian ja Liedon Säästöpankin jälkeen. Toimitusjohtaja Pirkko Ahosen mukaan hänen johtamansa kasvupankin kovat kasvuluvut kertovat siitä, että pirkanmaalaiset arvostavat lähes 200 vuoden perinteet omaavaa paikallista pankkitoimintaa. Kuva: Helena Mäkinen

Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana peräti 2 231 pirkanmaalaista äänesti jaloillaan, kun he marssivat Aito Säästöpankin asiakkaiksi. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen uskoo, että rahalaitoksen ovi sisäänpäin käy yhtä vilkkaasti toisenkin puolivuotiskauden ajan. Pankki saavuttaa 50 000 asiakkaan etapin viimeistään ensi vuoden alkupuolella.

Ahonen ihmettelee sanontaa, jonka mukaan ihminen menisi mieluummin hammaslääkärin vastaanotolle kuin pankkiin.

– Mikä vika meissä on? pankkiiri kysyy.

Luopioisten ja Ikaalisten säästöpankkien fuusioituessa vuonna 2010 syntynyt Aito Säästöpankki hätyyttelee jo 50 000 asiakkaan rajaa.

Ahonen kiittelee ikaalislais- ja luopiolaispankin vastuunkantajien taannoista kaukokatseisuutta. Maakunnan maaseutumaisilla alueilla toimineiden rahalaitosten päättäjät ymmärsivät, ettei oma reviiri tarjoa riittävää kasvuympäristöä vaan elämisen eväät on haettava koko voimakkaasti kehittyvän Pirkanmaan kamaralta.
– Aito Säästöpankki on ryhmänsä suurimpia itsenäisiä toimijoita, toimitusjohtaja kuvailee.

Pirkanmaalaispankkia isompia ovat vain Säästöpankki Optia ja Liedon Säästöpankki.

 

Keskeisten tunnuslukujen kuten asiakasmäärän, taseen, säästöjen, luottojen, liikevoiton ja vakavaraisuusprosentin roimat kasvut kertovat Aito Säästöpankin huimasta kehitysvauhdista.

Pirkko Ahonen myöntää, että haastajan asemassa olevan Aito Säästöpankin johdossa on mietitty sitä, miksi moni kilpailija vetäytyy kasvukeskuksen syömähammaspaikkakunnilta.

– Meidän toimintakulttuurimme on ollut ja pysyy jatkossakin omanlaisena. Haluamme olla läsnä paikoissa, joissa asiakkaamme ovat, toimitusjohtaja kiteyttää.

Ahonen muistuttaa, että säästöpankeilla on kaikki modernin pankkitoiminnan suomat järjestelmät ja välineet käytössään.
– Esimerkiksi asiakkaan oman talouden tuokiot ja lainaneuvottelut ovat sellaisia tapahtumia, jolloin ihmiset haluavat edelleen tulla konttoriin, hän sanoo.

Pankkiirin mielestä asiakkaat arvostavat sitä, että pankki elää samaa elämää heidän kanssaan.

Aito Säästöpankilla on neljäntoista konttorin verkosto kymmenellä paikkakunnalla.

– Tällä hetkellä emme ole avaamassa uusia toimipaikkoja, Ahonen kertoo.

Tämän vuoden kuusi ensimmäistä kuukautta toivat Aito Säästöpankille 2 231 uutta asiakasta.
– Määrä on historiallisen suuri, Ahonen luonnehtii.

Hän uskaltaa kertoa määrän kahdella ja päätellä lopputuloksesta tämän vuoden lopullisen uusien asiakkaiden määrän.
– Pystymme vastaamaan huutoomme eli ottamaan kaikki tulijat ripeästi vastaan. Esimerkiksi kesäkuukaudet eivät ole tahtiamme hidastaneet, sillä palkkasimme peräti 14 kesätyöntekijää. Loma-aikana vakituinen väkemme hoiti esimerkiksi laina-asioita, ja kesäläiset palvelivat tiskeillä, Ahonen kertoo.

– Asiakkaamme eivät ole joutuneet eivätkä joudu odottamaan pitkiä aikoja lainapäätöksi, hän korostaa.

 

Maan asuntoluottokanta kasvaa noin kahden prosentin vauhtia. Aito Säästöpankin asuntoluottokanta kasvoi 12 viime kuukauden aikana huikeat 13,1 prosenttia. Tämän vuoden ensimmäisen puolivuotiskauden aikana asuntoluottokanta kasvoi kuusi prosenttia. Koko luotonanto sisältäen välitetyt luotot oli tämän vuoden kesäkuun lopussa 729,3 miljoonaa euroa. Kasvua 12 viime kuukauden aikana oli 14,9 prosenttia.

– Luvut ovat erittäin kovia, Ahonen kuvailee.

– En oikein tunnista pankkimme arjesta väitteitä, joiden mukaan asuntokauppa olisi hyytynyt.

 

– Maailmassa on samoja piirteitä kaikkina aikoina. Säästöpankit syntyivät liki 200 vuotta sitten edistämään ihmisten säästämishaluja ja kylvämään taloudenhallintataitoja. Samat avut ovat edelleen ajankohtaisia, Pirkko Ahonen sanoo.

Aito Säästöpankissa olevien talletusten määrä on kasvanut 12 viime kuukauden aikana 8,4 prosenttia. Pankilla oli tämän vuoden kesäkuun lopussa 528,5 miljoonaa euron talletukset.

– Toimimme parhaalla mahdollisella alueella Suomessa. Pirkanmaalla tulevaisuuden näkymät ovat kannustavat, Ahonen kiteyttää.

 

Aito Säästöpankki rynnistää yrityslainamarkkinoille

Suomen kolmanneksi suurin säästöpankki, Pirkanmaalla toimiva Aito Säästöpankki haluaa myös merkittäväksi yritysluotottajaksi.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahosen mukaan pankki odottaa lähivuosien yrityslainakantansa kasvavan kaksinumeroisin prosenttiluvuin.

– Kun yritysrahoituksemme tasaantuu, pyrimme silti jatkossa noin viidestä kymmeneen prosentin yrityslainakannan kasvuun, hän lisää.

 

Kymmenen pirkanmaalaisen kunnan alueella toimiva Aito Säästöpankki on perinteisesti keskittynyt yksityisasiakkaisiin ja siten asuntoluototukseen.

Nyt pankin katseet ovat myös maakunnan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, jotka Pirkko Ahosen mukaan sopivat luontevasti paikallisesti toimivan rahalaitoksen pirtaan.

Ahonen korostaa, ettei pankki lähde soitellen sotaan.

– Olemme perustaneet erillisen yritystiimin, joka työskentelee Tampereen Lielahdesta käsin. Palvelukulttuuriimme kuuluu, että ammattilaisemme menevät yrityksiin, tutustuvat yrittäjiin ja heidän työntekijöihinsä, tuotantoon, palveluihin – ihan kaikkeen, toimitusjohtaja avaa.

 

Pirkko Ahosen mukaan Pirkanmaalla on erittäin otollinen ja hedelmällinen maaperä yrityspankkitoiminnalle.

– Maakunnassamme perustetaan aktiivisesti uusia yrityksiä, hän korostaa.

– Monella yrityksellä on realistiset kasvu- ja laajennusmahdollisuudet, toimitusjohtaja lisää.

Ahosen mukaan pankki kykenee tarjoamaan palvelutarjottimen, jonka tuotteilla hoituvat niin yrittäjän henkilökohtaiset kuin hänen firmansa kaikki talousasiat.

– Yritysrahoitus, maksuliikenne, kassanhallinta, sijoittaminen ja varainhoito, hän listaa keskeisiä palveluja.

 

Arvottomiksi päätyviä kiinteistöjä  on kehittyvän Pirkanmaankin katvealueilla

Arvottomat kiinteistöt ovat myös valtakunnallisella kasvukäytävällä sijaitsevan Pirkanmaan vitsaus.
Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen luettelee, että arvottomiksi kohteiksi päätyy niin omakotitaloja, maatilojen talouskeskuksia, kesämökkejä kuin kokonaisia kerros- ja rivitalo-osakeyhtiöitä.

– Käsillä on yhteiskunnallisesti merkittävä muutos, hän kuvailee.

Ahonen toivoo, että yhteiskuntamme havahtuu ongelman edessä.

– Monelle ihmiselle koti eli vakituinen asunto on vanhuuden turva. Omistaja ajattelee, että varallisuus on hyvässä tallessa juuri kiinteistössä. Jo nyt tiedämme, ettei totuus ole näin mustavalkoinen, hän miettii.

Ahosen mukaan moni kiinteistönomistaja Pirkanmaallakin on kohdannut ikävän yllätyksen, kun oma talo, kesämökki tai osakehuoneisto on osoittautunut arvottomaksi.

– Hyvin tavallista on, että omistaja hinnoittelee kiinteistönsä yläkanttiin. Pettymys on suuri, kun kohde ei käykään kaupaksi tai kohteen toteutuva myyntihinta jää pieneksi, hän sanoo.
Kaikki kohteet eivät saa  uutta omistaja.

Pirkko Ahonen herättelee, että voimakkaasta kasvustaan ja kehityksestään tunnetulla Pirkanmaalla on alueita, joilla olevien kiinteistöjen arvo on tullut ropisten alas.

– Maakunnassamme on lievealueita, joilla kiinteistöt eivät kerta kaikkiaan löydä uusia omistajia. Kohteet eivät kerta kaikkiaan kiinnosta ketään.

– Kierteeseen kuuluu se, että hinnat tippuvat. Moni kokee surullisen takapakin, kun kohde ei kerta kaikkiaan  mene kaupaksi, hän kuvailee.

Ahonen muistuttaa, että Pirkanmaalla on hyvin paljon perittyjä kiinteistöjä, jotka eivät ole missään käytössä.

– Esimerkiksi järvien rannoilla on runsaasti kesämökkejä, jotka ränsistyvät paikoilleen. Tarpeettomat kiinteistöt kannattaisi myydä oikeaan aikaan eli silloin, kun ne vielä ovat jonkinlaisessa kunnossa, hän aktivoi.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.