Vakkalantien nimenmuutoksesta

Vesilahdessa on tehty aloite Vakkalantien nimen muuttamisesta takaisin Palhontieksi. Tien, joka kulkee valtion tieltä Vassilta Palhon kartanoon, nimi on alun perin ollutkin Palhontie. Sen aikainen kartanon omistaja oikeusneuvos Johannes Peltonen rakensi ja kunnosti tien, ja se kävi näin yksinkertaisesti: Peltonen esitti asian ja Poukan Lauri hyväksyi.

Isäni Eevert Räikkä alkoi sitten ajallaan hoitamaan tietä. Kun tie jaettiin ensin talojen hehtaarien mukaan osiin, mitä kukin hoiti ja kunnosti, Eevert valittiin tuolloin hoitokunnan puheenjohtajaksi. Hänen aloitteestaan tietä alettiin jatkamaan Palhon kartanosta, ja tien nimeksi tuli Palho-Haistian tie. Nimeen vaikutti tien päässä oleva Haistianvuori.

Eevertin aloitteesta tie jaettiin käytön mukaan yksiköille ja tiestä tuli kylätie. Kun Eevert alkoi sairastelemaan, allekirjoittanut valittiin hänen jatkajakseen teille esimieheksi.

Silloin kun nimenmuutos on tapahtunut, ei allekirjoittanut ollut hoitokunnissa esimiehenä, mutta sen tiedän, ettei sitä valtion taholta ole tehty vaan sen aikaisten teiden johtokuntien tekemänä.

 

Pentti Räikkä
Vesilahti

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.