Koivistonjärvellä valmennetaan hevosista huippuravureita

Hannu ja Linda Isotalo sekä poika Antti ihastelevat lupaavaa Ranch Pop Up -hevosta, joka on startissa Jägersron suurraveissa syyskuun alussa. Kuva: Antti Raunio

Itä-Lempäälässä sijaitsevalle Koivistonjärven kylälle johtaa kapeahko hiekkatie, joka kiemurtelee kauniin perihämäläisen peltomaiseman läpi. Taloja on tien varrella muutamia, yksi niistä on uudehko hevostila nimeltään Koivistonjärven talli.

Pää- ja tallirakennuksen vieressä aukeavat laajat hevoslaitumet, jotka sijaitsevat aikanaan kuivatetulla Koivistonjärven alueella. Laitumilla kirmailee toinen toistaan uljaampia hevosia, pikkuvarsoista emotammoihin ja aina korskeisiin orihepoihin asti.

Tilaa isännöi ja emännöi pariskunta Hannu ja Linda Isotalo, joille ravureihin keskittyvä hevostila on yksi unelmien täyttymyksistä.

– Vuonna 2011 aloitimme rakentamaan tähän tontille taloa ja siitä alkaen meillä on ollut myös hevosia. Me keskitymme ravihevosten valmennus- ja kilpailutoimintaan sekä kasvatukseen, kertoo isäntäpariskunta.

Hevosia Koivistonjärven tallilla on toistakymmentä, joista noin puolet on ulkopuolisten omistamia ja loput Isotalojen omia. Isäntä-Hannu käy tallin ulkopuolella ansiotyössä, mutta emäntä-Linda on kokopäiväinen hevosten hoitaja ja treenauttaja.

– Tämä on vielä harrastus, leivän haen lähinnä paperiteollisuuden koneiden asennustöistä. Tavoite ja unelma olisi, että ravivalmennuksesta saataisiin tulevaisuudessa meille molemmille pääammatti, kertoo Hannu Isotalo, jonka kotona Vaihmalan Isotalossa on käytännössä aina ollut hevosia.

Linda Isotalo puolestaan on kotoisin Saarijärveltä, hevosinnostuksen juuri löytyy myös häneltä synnyinkodista.

– Etenkin pappani oli armoitettu hevosmies, hän valmensi aikanaan ravureita. Kipinä on siis tullut kotoa ja nyt elän unelmaani, kun saan keskittyä täyspäiväisesti hevoshommiin. Näinkin monen hevosen kanssa ei oikein tahdo vuorokauden tunnit riittää, jos ensiksi tekee kahdeksan tunnin työpäivän tilan ulkopuolella, Linda Isotalo sanoo.

Isotaloille omistajat tuovat heille hevosen treeniin ja korvaavat sen valmentamisesta. Isotalot etsivät lisäksi kaiken aikaa itselleen lupaavia hevosia huutokaupoista ja pyrkivät valmentamaan niistä kovia kisaajia.

Hevosilla riittää tilaa Koivistonjärven laajoilla pelloilla. Nuori isäntä Antti Isotalo tarkistaa, että emät ja varsat voivat hyvin. Kuva: Antti Raunio

– Voittosummasta ammattivalmentaja saa pienen osuuden. Meille prosenttiosuus on vieläkin pienempi,  kun emme ole ammattilaiskastissa, selvittää  Hannu Isotalo.

Tuorein meriitti lohkesi kovatasoisessa karsintastartissa, jossa pirkkalalainen ohjastaja Hannu Korpi johdatti Isotalojen valmentaman hevosen nimeltä Ranch Pop Upin voittoon ja lunasti samalla paikan Ruotsin Jägersrossa ajettavaan finaaliin, joka käydään 2. syyskuuta. Jägersron finaalikilpailu on maailman suurin ja arvostetuin amatööriohjastajien kilpailu, jonka pääpalkinto on 150 000 Ruotsin kruunua.

– Pärjääminen kilpailuissa tuo meille nimeä ja ovat askeleita eteenpäin, kun tavoittelemme ammattilaisuutta. Yksi hienoimpia hetkiä oli pari vuotta sitten, kun Lappeenrannan Villinmiehen Tammakisassa Suomen  hevosemme Larvan Hertta oli kakkosena ja samoissa raveissa lämminverinen Backspin sijoittui kolmanneksi. Silloin tuli hieno onnistumisen fiilis.

Tänä vuonna Isotalojen valmentamat hevoset ovat osallistuneet 16 starttiin, joissa voittoja on tullut neljä ja neljästi ne ovat ravanneet maaliin kärkikolmikossa. Vuosi 2016 on toistaiseksi ollut tuloksellisesti Isotalojen huippuvuosi, silloin heidän valmentamansa hevoset juoksivat yli 50 000 euron palkintopotit.

Koivistonjärven tallilla avarien laitumien lisäksi löytyy hiittisuora, jossa hevosia voi treenauttaa kilpailuvauhdilla.Vakaa aikomus Isotaloilla on vuosi vuodelta kehittää toimintansa määrää ja laatua. Oman tilan pellot tuottavat hevosten tarvitseman heinän.

Tuore uutinen, jossa uumoiltiin, että Ylöjärven Teivon ravirata voisi tulevaisuudessa sijaita Lempäälässä Ideaparkin kupeessa, saa Isotaloilta napakan peukunnostatuksen.

– Jo viime talvisten lumiravien aikana heittelin ajatusta Ideaparkin johtaja Visa Vainiolalle, että alkakaapa suunnitella raviratahanketta Ideaparkin liepeille. Rata sopisi liikenteellisesti loistavaan paikkaan oivallisesti, Hannu Isotalo ottaa asiaan kantaa.

Lempäälässä hevosia on Hannu Isotalon karkean arvion mukaan useampia satoja, mutta ammattimaisia ravitalleja on vain Mari Kolkkisen omistama talli Säijässä.

– Hevosia on varmaankin Lempäälässä nykyään lukumäärällisesti enemmän kuin lehmiä. Monenlaisia täyshoitotalleja löytyy ja sitten moni pitää hevosta ihan esimerkiksi oman ratsastusharrastuksen vuoksi. Jos Ideaparkiin tulisi ravirata, laajenisi raviharrastus taatusti huimasti Lempäälässäkin, povaa Hannu Isotalo.

Hannu Isotalon mukaan Lempäälässä on enemmän hevosia kuin lehmiä nykyään. Kuva: Antti Raunio

Hannu ja Linda Isotalo elävät unelmaansa Koivistonjärven tallilla valmentaessaan ja kasvattaessaan hevosia. Kuva: Antti Raunio