Tessa Salmialle suunnistuksen pitkän matkan SM-hopeaa

Tessa Salmia hymyilee helpottuneena saapuesaan SM-finaalin maaliviivalle. Kuva: Teppo Salmia

Vesilahtelainen D16-sarjassa suunnistava Tessa Salmia (MS Parma) sijoittui Mikkelin Ylivedellä 25.–26. elokuuta käydyissä suunnistuksen pitkän matkan SM-kilpailuissa hopealle. Sarjan kärki oli kovatasoinen sillä sekä voittaja Elisa Mattila (Kouvolan Suunnistajat) että kolmanneksi sijoittunut Liisa Peltonen (Kouvolan Suunnistajat) edustivat Suomea kesällä nuorten EM-kilpailuissa Bulgariassa, samoin neljänneksi sijoittunut Hanne Hilo (Espoon Suunta). Peltonen voitti Bulgariassa pitkän matkan Euroopan mestaruuden, Mattilan ottaessa hopeaa. Hilo, Peltonen ja Mattila sijoittuivat 16-vuotiaiden tyttöjen EM-viestissä hopealle.

Lauantain fyysisesti vaativassa 4,1 km karsintakilpailussa Kyöpelinvuoren maastossa nousua kertyi 165 metriä. Karsinnassa Tessa Salmia varmisti hyvän lähtöpaikan sunnuntain kilpailuun sijoittumalla kakkoseksi.

– Karsinnassa vedin normaalin kisasuorituksen vähän pintakaasulla juosten niin, että sain kuitenkin hyvän lähtöpaikan finaaliin. Karsinta jätti varman olon itselle, ja siitä oli hyvä lähteä rakentamaan finaaliin tasaista suoritusta, Tessa Salmia totesi.

Sunnuntain finaalit käytiin suunnistajien keskuudessa legendaarisen maineen saaneen Neitvuoren jylhissä maastoissa. D16-sarjan haastavalla finaaliradalla oli mittaa 6,0 km. Noususumma oli samaa luokkaa, kuin karsinnassa lauantaina, joten finaalista odotettiin karsintaa vauhdikkaampaa.

– Taktiikkana oli lähteä alkuun rauhassa ja hiukan varmistellen, jotta välttyisin isommilta virheiltä. Lopussa oli tarkoitus nostaa vauhtia. Suunnitelma toimi niin kuin pitikin ja pystyin suunnistamaan varman perussuorituksen. Alussa varmistellessa kärkeen tuli aika paljon eroa, mutta lopun vauhdin noston ansiosta pystyin taistelemaan ihan kunnolla mitalista. Toiselta rastilta lähtiessäni unohdin varmistaa lähtösuunnan ja tein noin puolentoista minuutin virheen. Onneksi virhe ei maksanut mitalia. Olen tyytyväinen varsinkin loppuun, sillä se meni puhtaasti. Alun kaltaista pysähtelyä ja epäröintiä ei tullut, ja pystyin vetämään viimeiset kaksi kilometriä kärjen vauhtia, Tessa Salmia kertoi kilpailun jälkeen.

Suunnistuksessa nykyään MS Parmaa edustava Tessa Salmia on Tarpian Suunnan kasvatti, jonka henkilökohtaisena valmentajana toimii suunnistusmaajoukkueen entinen päävalmentaja Juha Taini.

Meneillään oleva kausi on kokonaisuutena ollut Salmialle hyvä. Helmikuussa Portugalin leiriltä oli tuomisina Portugal ”O” Meeting -rastiviikolta yksi osakilpailuvoitto ja kokonaiskilpailun toinen sija, SM-keskimatkalla toukokuun lopulla sijoitus oli 11. Kainuun Rastiviikolta kotiin tuomisina oli D16E-sarjassa yksi osakilpailuvoitto ja kokonaiskilpailun kolmas sija.

Tessa Salmia on kuulunut nuorten viesteissä koko kauden MS Parman ykkösjoukkueisiin, jotka ovat olleet palkinnoilla niin 10 Mila Ungdomskavlen -viestissä Ruotsissa, kuin kotimaassa SM-sprinttiviestissä ja Nuorten Jukolassa. Tuoreimmassa suunnistusliiton D16-sarjan rankissa Tessa Salmian sijoitus on kolmas.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.