Vesilahdelle avattu uusi aktiviteettipuisto pistää vipinää niin omistajan kuin koiran kinttuihin

Koirien huvipuistossa saa kirmata ja kaivaa

Kirsi Piispanen haluaa liikuttaa sekä koiria että ihmisiä. Neilikka ja Tuuti ovat juonessa mukana. Kuva: Tua Onnela

Neilikka-koira kipittää puolapuut taitavasti päästä päähän. Kun tehtävä on ohi ja palkkio ansaittu, Neilikka hypähtää puolapuille uudestaan. ”Eikö mentäisi vielä kerran”, se ehdottaa.

Neilikan lempilaite koirien aktiviteettipuistossa Hunsvottilassa on selvästi löytynyt. Muutkin puuhat ovat kyllä kivoja: Neilikka käy innolla testailemassa tunneleita ja tasapainoilutehtäviä, kaivaa pehmeää hiekkapohjaa sydämensä kyllyydestä ja näyttää rauhoittumispisteellä, miten leikin lomassa onnistuu levähtäminen.

Vesilahdella sijaitseva Hunsvottila on sen perustajan Kirsi Piispasen mukaan ollut koirien mielessä jo pitkään. Moni nykykoira ei juurikaan pääse liikkumaan vapaana. Piispanen halusi auttaa koiria tässä ja perustaa paikan, jossa ne saisivat kirmata ilman naruja.

Eläinfysioterapeutti Piispaselle ei kuitenkaan riittänyt pelkkä aidattu tyhjä tila. Hän halusi tarjota koirille mahdollisuuden liikkua eri tavoin, kehittää motoriikkaansa ja harjoitella tärkeitä taitoja yhdessä ihmistensä kanssa. Kaiken lisäksi Piispanen halusi myös koiran ihmisperheen liikkumaan.

 

Elokuussa avatussa Hunsvottilassa on yhteensä 13 eri pistettä, joissa koirat ja ihmiset pääsevät suorittamaan tehtäviä. Kaikki tehtävät – esimerkiksi koiran paikallaanolo ihmisen heittäessä koripalloa – eivät onnistu saman tien, vaan tarkoitus on, että niitä harjoitellaan. Suoritus voidaan rakentaa vähitellen: ensin koiraa palkitaan esimerkiksi jo sekunnin odotuksesta.

Puolapuut ovat yksi Neilikan lempitehtävistä. Kuva: Tua Onnela

– Haluaisin, että ihmiset eivät vain ajattelisi, että minun koirani on tällainen ja tällainen, vaan että sille vaikeita asioita harjoiteltaisiin, Piispanen sanoo.

Hänelle tärkeää on nimenomaan yhdessä tekeminen. Siksi Hunsvottilan tehtävät on mietitty sekä ihmistä että koiraa innostaviksi ja kaikki ”laitteet” kestävät myös ihmislasten leikit.

– Liikkumista ja onnistumisia tarvitsemme me kaikki, Piispanen sanoo.

 

Tua Onnela

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.