Automatiikka parantaa varfariinihoitoa

Lempäälässä siirrytään Marevan-hoidossa syksyllä automaattiavusteiseen annosteluun. Kuva: Erkki Koivisto

Lempäälässä siirrytään syksyn 2018 aikana tukoksenestolääkityksessä automaattiavusteiseen annosteluun. Uuteen palveluun siirtymisestä tiedotetaan kaikkia varfariinia eli Marevan-lääkitystä käyttäviä, terveyskeskuksen hoidossa olevia, asiakkaita henkilökohtaisesti.

Uuden hoitokäytännön avulla tavoitellaan entistä parempaa hoitotasapainoa ja potilasturvallisuutta, annostelun nopeutumista sekä INR-mittausten määrän vähenemistä turvallisuudesta tinkimättä.

Lempäälä on Pirkanmaan ensimmäinen paikkakunta, joka ottaa käyttöön antikoagulaatiohoito-palvelun, joka on käytössä useissa muissakin kunnissa ja kaupungeissa, kuten Hyvinkäällä, Vantaalla, Järvenpäässä, Seinäjoella, Kotkassa ja Kouvolassa.

Automatiikan ansiosta henkilökunnan ei enää tarvitse tehdä varfariinihoitoon liittyviä erillisiä potilaskirjauksia. Aiemmin lääkäri tai hoitaja kirjasi samoja varfariinihoitotietoja kaksikin kertaa potilastietojärjestelmään; nyt tämä tuplakirjaustarve poistuu. Sairaanhoitajien työaikaa säästyy ja riski kirjausvirheisiin vähenee.

Potilaskirjausten ja lääkityksen annostelun automatisointi toteutetaan suomalaisen ohjelmistoyritys Valuecode Oy:n kehittämällä tekoälyä hyödyntävällä Forsante-ohjelmistolla. Se avustaa hoitohenkilökuntaa tukoksenestolääkkeenä käytetyn varfariinin annostelussa ja siirtää lääkkeen annostelutiedon Kanta-arkiston lääkitysnäkymään (LÄÄ), jolloin annostelu on nähtävissä terveydenhuollon ammattilaisilla muuallakin Suomessa potilaan joutuessa sairaalaan oman kunnan ulkopuolelle. Siten esimerkiksi yllättävässä, lomapaikkakunnalla sattuvassa sairaus- tai päivystystapauksissa potilasta saa oikeaa hoitoa. Aikaisemmin terveydenhuollon henkilökunnalla ei erillisten potilastietojärjestelmien vuoksi ole ollut äkillisessä tilanteessa käytettävissään muita hoitotietoja, kuin potilaalla mahdollisesti mukanaan olleet lääkitystiedot.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?