Kaupunkiseudulle tarvitaan satoja varhaiskasvatuksen opettajia tai sosionomeja

Uusi varhaiskasvatuslaki muuttaa päiväkotien henkilökunnan kelpoisuusvaatimuksia vuoden 2030 alusta. Tampereen kaupunkiseudun varhaiskasvatuksen seudullisessa vertailussa selvisi, että vuoteen 2030 mennessä tarvitaan vähintään noin 140 varhaiskasvatuksen opettajaa ja vähintään noin 380 varhaiskasvatuksen sosionomia tai opettajaa lisää.

Uuden varhaiskasvatuslain mukaan kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä toimivasta henkilöstöstä vähintään kahdella kolmasosalla on oltava varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus, josta vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus vuoden 2030 alusta lukien.

 

Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi ovat tehneet yhteisen varhaiskasvatuksen tiekartan. Tiekartta hyväksyttiin seutuhallituksen kokouksessa 29.elokuuta

Tiekartan avulla seudun kunnat pyrkivät kehittämään varhaiskasvatusta, monipuolistaa palvelutuotantoa sekä saamaan enemmän lapsia mukaan varhaiskasvatukseen.

Yksi tiekartassa mainituista toimenpiteistä on lastenhoitajien täydennyskoulutuksen järjestäminen vuodesta 2019 alkaen asteittain.

 

Tällä hetkellä reilu kolmannes kaupunkiseudun nykyisistä lastenhoitajista eli 520 lastenhoitajaa tarvitsisi täydennyskoulutusta.

Kaupunkiseudulla päiväkotien nykyisessä henkilöstörakenteessa lastenhoitajien osuus on 59 prosenttia, sosionomien 15 prosenttia ja opettajien 27 prosenttia. Lastenhoitajien osuus vaihtelee kunnittain 65 prosentista (Vesilahti) 49 prosenttiin (Pirkkala).

Vuonna 2017 seudulla oli yhteensä noin 21500 1–5-vuotiasta lasta. Vähiten ikäluokasta on mukana kunnan järjestämissä varhaiskasvatuspalveluissa Lempäälässä (73 prosenttia) ja eniten Nokialla (84 prosenttia).

Kaupunkiseudulla on suunnitelmissa selvittää ensi vuonna, mikä on seudun kuntien esiopetuksen nykytila ja mitkä olisivat jo 5-vuotiaille järjestettävän maksuttoman esiopetuksen taloudelliset vaikutukset.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?