Valtuusto väänsi hallintosäännöstä

Totti Hämäläinen antoi kovasanaista palautetta hallintosäännön valmistelua kritisoineille.

−Kun viranhaltijat saavat tasaisin väliajoin kuraa niskaansa, niin nyt on kyllä peiliin katsomisen paikka valtuustolla.

Näin sanoi kunnanvaltuutettu Totti Hämäläinen (kok) Lempäälän valtuustossa keskiviikkoiltana kommentoidessaan hallintosäännön muutoksista virinnyttä keskustelua.  Muutosasiasta kehkeytyi yllättävä sananvaihto, mikä johti lopulta äänestykseen.

Lempäälän kunnanhallitus oli aiemmin hyväksynyt yksimielisesti kokouksessa esitetyt hallintosäännön muutokset 1.9.2018 -luonnoksen mukaisesti.

Valtuustossa Markku K. E. Mikkola  (kesk) ihmetteli hallintosäännön muutoksen aikataulua.

− Luottamushenkilöille on aika iso asia ruveta tällaisella aikataululla näin monta muutoskohtaa sisältävää uudistusta käsittelemään ja sisäistämään.  Yleisesti ottaen, mitä olen lukenut ja saanut selville, henki on se, että luottamushenkilöiltä siirretään yksi yhteen valtaa viranhaltijoille taas pikkuisen niin kuin ennenkin. Pidän esitystä aika raakileena ja aikataulua kiireellisenä. Esitänkin, että se palautetaan uudelleen valmisteltavaksi, Mikkola sanoi.

Perussuomalaisten Veijo Niemi  kannatti Mikkolan esitystä.

Kunnanjohtaja Heidi Rämö perusteli muutosten tarvetta. Ensimmäinen syy on hallintojohtajan viran lakkauttaminen.

− Muutokset on tehtävä, jotta toimivallat ovat oikeissa paikoissa. Siinä on ainoastaan tehty sisäisesti  viranhaltijoiden kesken jakoja eikä luottamushenkilöiltä ole siirretty tehtäviä mihinkään suuntaan. Kysymys on siitä, että hallintojohtajan tehtävät on jaettu kunnanjohtajan, henkilöstöjohtajan ja talousjohtajan välillä, Rämö totesi.

− Yhdyskuntalautakunnan osalta tullaan esittämään erikseen oma kokonaisuus, joka liittyy tämän vuoden päätavoitteeseen, kaavoituksen uudelleen järjestelyyn ja strategiasta tuleviin kasvutavoitteisiin. Meille on tullut kaksi uutta henkilöä ja heidän kanssaan kaavoitus ja yhdyskuntalautakunta katsoo uudistustarpeet ja kunnanhallitus valmistelee esitystä. Nämä valmistellaan yhtenä kokonaisuutena valtuustolle, hän jatkoi.

Hallintosäännön muutosten palauttamisesta käydyssä keskustelussa Totti Hämäläinen (kok) sanoi, ettei hän näe mitään syytä asian palauttamiseen.

− Kyllä pitää sanoa, että tämä on ihmeellistä toimintaa. Me olemme lähes kaikki olleet maanantain infossa eikä ole tullut tällaisia kysymyksiä, ainoastaan tarkennuksia. Sitten tullaan valtuustokokoukseen ja ykskaks ruvetaan esittämään periaatteellisia kysymyksiä, miten hallintosääntö on valmisteltu. Meille on kaikille kerrottu, miten toimivalta on jaettu ja mitä oikeasti on tehty.

− Kun viranhaltijat saavat tasaisin väliajoin kuraa niskaansa, niin nyt on kyllä peiliin katsomisen paikka valtuustolla. En näe mitään syytä palauttaa asiaa valmisteluun, silmin nähden tuohtunut Hämäläinen sanoi.

Koska valtuustossa oli tehty vastaesitys ja sitä oli kannatettu, järjestettiin äänestys. Äänestyksestä tuli äärimmäisen tiukka:  käsittelyn jatkamista puoltavia jaa-ääniä annettiin 21, Mikkolan palautusesitystä kannattavia ei-ääniä 20. Tyhjää äänestäneitä oli 2.  Tuloksena kunnanvaltuusto hyväksyi  hallintosäännön muutokset 1.9.2018 -luonnoksen mukaisesti.

Tallenteen valtuuston livevideosta voit katsoa täältä:
https://livestream.com/accounts/10576586/events/8346199/videos/179570975

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.