Eppu-patsaalle hurrattiin jo vuoden 1985 Räikkä-Rockissa

On vuosi -85, kauan on aikaa siis… Tarkalleen ottaen 33 vuotta ja vähän päälle. Tuolloin järjestettiin historian kolmas Räikkä-Rock, joka tarjoili elävää rockmusiikkia Räikän puistossa aina vuoteen 2012 asti.

Vuoden 1985 Räikkä-Rockin jälkimainingeissa Ylöjärven Sanomat uutisoi, että festari oli oikea menestys.

”Eppujen soitto kulki komeasti ja yleisö eli täysillä mukana”, Ylöjärven Sanomat kirjoitti.

Ensimmäistä kertaa Räikkä-Rockin lavalle kavunnut, kylän oma Eppu Normaali veti Räikälle jopa kolmisen tuhatta musiikin ystävää. Kymmenen markkaa ennakkoon ja ovelta 15 markkaa maksaneet liput myytiin loppuun nopeasti.

– Tampereella ei ollut kasarina yhtäkään kunnon rokkifestaria, joten Räikkä-Rock veti porukkaa muualtakin kuin Ylöjärveltä. Kauimmaiset Eppu-fanit tulivat Oulusta asti, Räikkä-Rockia järjestäneen Rantajätkien alkuperäisjäsen Ari Kallio muistelee.

Hänen mukaansa 1980-luvulla Eput saatiin lavalle vielä kohtuullisen huokeaan hintaan.

– Tuohon aikaan keikkapalkkio taisi olla suurin piirtein 15 000 markkaa.

Aamulehden mukaan vuoden 1985 Räikkä-Rock-keikalla heitettiin myös ensimmäistä kertaa ajatus Eppu-näköispatsaasta. Vaatimaton, 60-metrinen patsas haluttiin tuoda Räikän puistoon Ylöjärven kunnallispolitiikan pelastamiseksi.

”Yleisö tuki aloitetta yksimielisesti”, Aamulehti kirjoitti Räikkä-Rock reportaasissaan.

Uransa aikana Eput ovat esiintyneet kotipitäjässään yhteensä yhdeksän kertaa. Vuonna 1977 Ylöjärven Sanomat ilmoitti tou­­kokuun numerossaan, että Eppu Normaali esiintyy Moision koululla 18. toukokuuta. Seuraavana vuonna ilmestyikin yhtyeen ensimmäinen levy Aknepop.

Kului kahdeksan vuotta, että Eput saatiin jälleen Ylöjärvelle vuoden 1985 Räikkä-Rockiin. Tämän jälkeen Eput nähtiin Räikän puistossa vielä vuosina 1987, 1991, 1995 ja 1996 asuntomessujen aikaan.

Vuonna 2011 Ylöjärven omat pojat kapusivat lavalle Teivon Kuninkuusraveissa. Seuraavana vuonna yhtye esiintyi historian viimeisessä Räikkä-Rockissa vuonna 2012. Vuoden 2015 Pöheikön Pölläyksessä Eput on nähty toistaiseksi viimeistä kertaa Ylöjärvellä esiintymässä.

Rantajätkien Ari Kallio sanoo, että vuoden 1996 Eppujen keikka oli Ylöjärven esiintymisistä ehdoton kuningas.

– Keikka oli jättimenestys, sillä se oli ikään kuin Eppujen paluukeikka tauolta. Festareille myytiin lippuja 9 000 kappaletta, mikä yllätti meidät järjestäjät totaalisesti, Kallio kertaa.

Nosto: ”Eppujen soitto kulki komeasti ja yleisö eli täysillä mukana”

Kuvatekstit:

  1. Vuonna 1985 Eput keräsivät Räikän puistoon kolmisen tuhatta kävijää.
  2. Vuoden 1996 Räikkä-Rock oli historiallinen, sillä lippuja myytiin peräti 9 000 kappaletta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?