Kattolappeen aurinkopaneelit maksavat itsensä takaisin 15 vuodessa

Ekoteko Hauralassa: Itse tuotettu käyttämätön aurinkoenergia valtakunnan verkkoon

30 neliön aurinkovoimala sijaitsee talon katolla aurinkoisella lappeella. Kuva: Erkki Koivisto

Viime huhtikuun puolivälissä omakotitalon katolle asennetut aurinkokennot tuottivat elokuun loppuun mennessä energiaa runsaat 3,45 megawattituntia. Määrä vastaa reilun 19 500 kilometrin eli vuotuista ajelua henkilöautolla tai lähes 30 000 tunnin televisionkatselua. Kun talossa puhtaasti tuotettu aurinkoenergia on käytetty lämmityskattilan ja varaajan lämmitykseen sekä lattialämmitykseen, on neljän ja puolen kuukauden aikana luontoon jäänyt päästämättä lähes 1 200 kilon hiilidioksidipäästöt.

Luonto kiittää ja niin  tekee Hauralassa sijaitsevan omakotitalon talon omistaja Timo Rikkonenkin.

– Tämä on lähinnä ympäristöteko. Katon tiilikate uusittiin hiljan. Siinä yhteydessä tuntui, että auringonpaiste kuumentaa turhaan pelkää kattoa. Energiaa meni hukkaan; nyt lämmitän kattilaa sähköllä  enkä pelleteillä.

Kaikkea tuotettua sähköä ei tällä hetkellä käytetä itse. Noin puolet on mennyt myyntiin.

– Ei valtakunnan verkkoon sähköä myymällä rikastumaan pääse – myytävän sähkön hinta on alle ostettavan energian hinnan – mutta oman tuotannon voisi käyttää itse tehokkaasti hyväksi. Optimitilanne olisi sellainen, jossa käyttäisi kaiken itse tuotetun sähkön.

– Seuraavassa vaiheessa voisikin ostaa hybridiauton, jonka voisi ladata omassa pihassa aurinkoenergialla. Säästöä syntyisi, kun ilmalämpöpumppuakin pyörittäisi aurinkoenergialla, Rikkonen suunnittelee mainiten muina mahdollisina jatkohankkeina maalämpöjärjestelmän ja älykkään ohjausjärjestelmän hankinnan.

 

Timo Rikkosen talon ulkoseinään asennettiin katolta tulevien johtojen päähän invertteri muuntamaan tasajännite vaihtovirraksi. Se kelpaa myytäväksi sähköverkkoon. Kuva: Erkki Koivisto

1950-luvulla rakennetun, pellettilämmitteisen talon etelään antavalle kattolappeelle asennettiin 20 kappaletta puolentoista neliömetrin kokoista aurinkopaneelia huhtikuun 17. päivä. Sopiva toimittaja löytyi kilpailutuksen jälkeen. Oivana apuna kaupan teossa ja muutenkin ensikertalaista tukemassa oli netistä löytyvä  booli.

Investointi oli varusteineen ja asennustöineen likimain 10 000 euroa. Asennustyön osuudesta saa kotitalousvähennyksen. Sähköntuotantojärjestelmä on huoltovapaa. Laitteilla on pitkät, monien vuosien materiaali- ja tehotakuut.

Itselliseksi sähkön tuottajaksi lähteminen ja sähköntuotantolaitteiston liittäminen sähköverkkoon edellytti tuotannon verkkopalvelusopimuksen sopimista Elenian kanssa ja omatuotantosopimuksen solmimista Vattenfallin kanssa.

Sen sijaan Lempäälän kunnalta luvan alle 40 neliön paneelikentän asentamiseksi lappeen suuntaisesti sai ilman lupakäsittelyä, koska vakiintunutta lupakäytäntöä asentamisista ei kunnassa vielä ole ehtinyt muodostua.

Koska auringon valo – eikä lämpösäteily – tuottaa sarjaan kytketyissä aurinkokennoissa tasajännitettä, paketin mukana tuli turvakytkimin varustettu invertteri, laite, joka muuntaa tasavirtaa vaihtovirraksi. Kiinteistöllä käyttämättä jäänyt ylimääräinen sähkö myydään automaattisesti valtakunnan verkkoon.

– Vaihtelevalla hinnalla. Sähkön hinta on ollut parhaimmillaan yli kymmenen senttiä kilowattitunnilta, sanoo Fingridin julkaisemia sähkön SPOT-hintoja aktiivisesti seuraava Rikkonen.

Timo Rikkonen on laskenut, että nyt tuotetun sähkön hinta olisi siirtohintoineen ostettuna noin 400 euroa. Valoisat kevätkuukaudet jäivät ensimmäiseltä tuotantovuodelta hyödyntämättä, siksi Rikkonen laskeekin, että keskimääräinen vuosituotto voisi olla 500 euroa.

– Sillä hinnalla tämän laitteiston takaisinmaksuaika on viisitoista vuotta.

Kulunutta kesää Rikkonen pitää hyvänä ja tehokkaana aurinkopaneelien tuotannon kannalta. Paras kuukausi oli toukokuu, jolloin tuotto oli 944 kWh. Elokuussa tuotanto oli enää 605 kWh. Paras päiväkohtainen tuotto on ollut maksimiteho 40 kWh, jolla lämmittäisi viiden kilowattitunnin kiuasta kahdeksan tuntia. Tähän asti huonoimman päivän tuotto on ollut vain kolme kilowattituntia.

– Nyt syksyn koittaessa auringon rata on jo paljon alkukesää matalampi. Katvetta tulee, ja sarjaan kytketyssä järjestelmässä tuotto määräytyy varjossa olevan paneelin mukaan. Joten yhdenkin paneelin oleminen puun varjossa romahduttaa hetkellisen tuoton. Tuon  koivun latvaoksa pitäisi sahata.

 

Aurinkoenergiaa käsitteleviä nettisivuja

 

http://www.motiva.fi/aurinkosahko

  • ns. puolueetonta tietoa aurinkosähköstä

 

Aurinkosähkö

  • mahdollisuus yhteistilaukseen omatoimiasentajille

 

https://www.aurinkotekniikka.fi/

  • tietoa aurinkoenergiasta, aurinkoenergialaskuri, kaupallinen yritys

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?