Pirkanmaalla asuminen kallistui muuta maata nopeammin

Asumisen kulut nousivat eniten Lempäälässä

Lempäälässä tuli vuoden alusta alkaen voimaan korotus kaukolämmön energiahintaan, vesi- ja jätevesimaksuihin sekä veden perusmaksuihin. Kuva: Kari Pusa.

Asumiskustannusten nousuvauhti hidastui edellisvuodesta, kertoo tuore Kiinteistöliiton 51 kaupungin ja kunnan maksuja tarkasteleva Indeksitalo 2018 -selvitys. Valtakunnallisesti kustannukset nousivat reilun prosentin edellisvuodesta, mutta Pirkanmaan vertailukunnissa kustannusten nousu oli keskimäärin kaksinkertainen. 

Joka syksyisessä indeksitalovertailussa on mukana seitsemän kuntaa Pirkanmaalta. Kaikissa näissä kunnissa kiinteistöverot sekä jätehuollon kokonaiskustannukset pysyivät ennallaan edellisvuodesta. Pirkanmaalla asumiskustannuksia nostivat lämmitysenergia, vesimaksut ja kiinteistösähkö.

Pirkanmaalaisten kuntien keskinäisessä vertailussa erot eivät ole järin suuret. Esimerkiksi Ylöjärvellä 65 neliöisen kaksion asukas maksaa kuukausittain vajaat 12 euroa Pirkkalassa asuvaa enemmän. Valtakunnallisessa vertailussa haitari on kuitenkin suurempi – halvimmassa kunnassa, Kokkolassa, kaksiossa asuva maksaa reilut 50 euroa kalleimmassa kunnassa, Vihdissä, asuvaa vähemmän kuukaudessa.

Pirkanmaan kunnista Lempäälän tariffit muuttuivat edellisvuodesta eniten. Lempäälässä tuli vuoden alusta alkaen voimaan korotus kaukolämmön energiahintaan, vesi- ja jätevesimaksuihin sekä veden perusmaksuihin. Lempäälän sijoitus valtakunnanvertailussa kipusi näin selvästi yli keskiarvon. Kaukolämmön hinta korottui vuoden alusta myös Kangasalla.

 Kangasalaa lukuun ottamatta kaikki Pirkanmaan vertailukunnat korottivat vesimaksujaan. Yhä useampi kunta on ottanut käyttöönsä hulevesimaksut.

Tänä syksynä maksua aletaan periä myös Tampereella. Hulevesimaksujen käyttöönotolla on alennettu jätevesimaksuihin kohdistuvaa korotustarvetta, Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n neuvontainsinöörin Kaisa Kettunen kertoo.

Kiinteistösähkön kustannukset kohosivat lähes kaikilla alueilla. Sähkön osuus kiinteistön kustannuksista on pieni, joten sen vaikutuskin asumiskustannuksiin on vähäisempi.

 Jätehuollon taksamuutokset Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n toimialueella eivät vaikuttaneet kokonaiskustannuksiin korottavasti. Näin ollen jätehuoltokustannus säilyi yhtiön perustajakunnissa valtakunnan edullisimpana.

Kuntien vaikea taloustilanne on johtamassa jälleen kiinteistöverojen korotuskierrokseen maltillisemman välivuoden jälkeen. Myös vesimaksuihin ja sähkön hintaan kohdistuu korotuspaineita.

Toivoa sopiikin, että lämmitysenergian hinta säilyisi vakaana. Muussa tapauksessa asumiskustannusten nousuvauhti karkaa taas inflaation vauhdista, ennustaa Kiinteistöliitto Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Jorma Koutonen.

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?