Miksi ei puhuta Kela-taksin tai Sote-taksin käyttäjien valinnanvapaudesta?

Tänään (04.09.) tilasin jälleen kerran miehelleni Tays:an menoa varten Kela-taksin. Soittaessani Pirkanmaan Kela-taksin tilausnumeroon jouduin taas odottamaan pitkään, nyt 22 minuuttia. Tilauspalvelussa on asiallinen kohtelu, mutta valitettavan hidas. Ajattelen niitä vanhuksia, jotka itse joutuvat kyytinsä tilaamaan, miten he jaksavat roikkua linjalla niin kauan ja pitelemään puhelinta korvallaan.

Mieheni on joutunut käymään Tays:ssa hoidoissa neljä vuotta noin viiden – kuuden viikon välein. Tämän vuoden alkuun saakka kävimme siellä taksilla omalla kustannuksellamme. Kun tilasimme taksin, se tuli sovittuna aikana ja aina ehdimme määräaikaan perille. Taksinkuljettajat olivat ystävällisiä eikä heidän takapuolensa ollut liimautunut penkkiin. Taksikyyti maksoi meille tosin yli 100 euroa kerralta. Tämän vuoden alusta hän sai oikeuden kulkea hoidoissa Kela-taksilla.

Tämän vuoden aikana olen sitten saanut nähdä ja kuulla aivan toisenlaisia kuljettajia. Olisikohan yksi Kela-taksin kuljettaja saanut itsensä irti istuimestaan, muut ovat odottaneet, että selviämme omin avuin. Sitten useampi on valittanut ja rutissut, kuinka tällainen ajo ei kannata, aivan kuin se olisi meidän syymme. Joudun olemaan mukana näillä sairaalakäynneillä avustajana puolisoni heikon näön vuoksi ja siksi olen omin silmin ja korvin tämän kokenut. Pari kertaa tällä noin 25 kilometrin matkalla olen saanut hirveän päänsäryn kuljettajan jatkuvan rutinan vuoksi.

Toinen asia mistä tamperelaiset Kela-taksin kuljettajat kokevat häviävänsä on se, että alueen ”maalaistaksit” tulevat osingoille heidän tienesteilleen tulemalla tamperelaisille taksitolpille. Ja tämä on varmaan käytäntöä, koska viimeksi, kun lähdimme Tays:sta Lempäälään, meitä kyyditsi mänttäläinen taksi. Kuinkahan Mäntässä, Virroilla tai muissa Pirkanmaalaisissa kunnissa saa tarvitsija taksia, jos ne ovatkin Tampereella päivystämässä.

Olen kuullut myös sairaalareissuilla, että aikataulut eivät aina pidä. Itse olemme ehtineet toimenpiteisiin, mutta joskus taksi on tullut puolta tuntia ennen sovittua aikaa hakemaan ja ollut vihainen, kun emme olleet pihalla odottamassa. Kela-taksithan keräävät kyytejä, ja joskus matka voi kestää pitempäänkin.

Onko oikein, että Kela-taksin käyttäjistä tehdään toisen luokan kansalaisia. Ei kai se ole kela-korvauksen tarkoitus. Mielestäni nykyinen Kela-taksi -käytäntö on, nuoria lainatakseni, syvältä.

Mielestäni entinen käytäntö, että asiakas saa valita käyttämänsä taksin, pitäisi palauttaa. Luulisin, että tämä innostaisi kuljettajiakin satsaamaan parempaan käytökseen. Toiseksi pitäisi turvata, että myös pienillä paikkakunnilla on autoja saatavana että ei vain rahakkaat tolpat ole miehitettynä. Kolmanneksi ihmettelen, kuinka Kela voi pitää edullisena vaihtoehtona sitä, että taksi ei saa odottaa asiakasta esim. 15 minuuttia. Nykyisten säännösten mukaan, esim. Virtain Killinkoskelta, josta on matkaa Tampereelle yli 130 km, taksi joutuu kääntymään paluumatkalle ja asiakkaalle tilataan vartin päästä toinen taksi, joka saattaa hänet takaisin. Näin, mikäli virtolainen taksi ei jää tolpalle Tampereelle, köröttää kaksi taksia peräkanaa parinkymmenen kilometrin etäisyydellä toisistaan Kelan piikkiin kohti Killinkoskea.

Ystäväpiirissäni on kaksi vammaista henkilöä, joilla on Sote-taksi oikeus. Vaikeuksia on heilläkin. He tarvitsisivat myös oikeuden tuttuun taksiin. (Nykyisin Tuttu-taksi -oikeuden voi saada lähes ainoastaan näkövammainen.) Olen sivusta katsellut, kun liikuntavammainen ystäväni kipuaan korkeasta Sote-taksista alas ja kuljettaja istuu paikallaan ja tuijottaa, putoaako asiakas. Tilausajat eivät pidä paikkaansa. Sote-taksi on tarkoitettu esim. teatteri- ja konserttimatkoihin. Mutta on vaikeaa, kun koskaan ei tiedä, ehtiikö määräaikaan perille vai ehtiikö vasta väliajan jälkeiselle osuudelle.

Sairas tai vammainen henkilö tarvitsisi välttämättä tutun taksin, jonka hän voisi itse valita. Hän tarvitsee usein erityispalvelua. Uskon, että asiakkaan valinnanvapaus toisi ryhtiä taksipalveluun ja laittaisi kuljettajat tarkistamaan käytöstään.

Ymmärrän kuntalaisena, että Kela-taksi- ja Sote-taksipalvelut kilpailutetaan, mutta eikö asiakas voisi itse valita kuljettajansa näistä kilpailutetuista.

Tänä päivänä kuuma sana on valinnanvapaus. Miksi se on riistetty vammaisilta ja sairailta taksinkäyttäjiltä?

Lea Jokela

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.