Sielunhaavoja

Itseni on monesti pysäyttänyt tarina pojasta ja isästä, jossa isä havainnollistaa pojalle, kuinka toisille osoitetuista pahoista sanoista ja teoista jää aina jälki. Tarinassa isä pyytää poikaa naulaamaan puuhun naulan aina, kun hän tekee tai sanoo toiselle jotakin kurjaa. Lopulta puussa on aika paljon nauloja ja jo sen näkeminen saa pojan pyytämään anteeksi. Kun isä sitten poistaa naulat puusta, puuhun jää kuitenkin koloja ja kuoppia, jälkiä pahan mielen tuottamisesta. Jäljelle jää pieniä jälkiä ja syvempiä jälkiä, mutta kaikki jälkiä, joita puusta ei enää saa pois, vaikka kuinka olisi pahoillaan ja pyytäisi anteeksi.

Kunpa aina muistaisi tämän tarinan ennen kuin avaa suunsa. Kunpa ensin aina muistaisi ajatella ja sitten vasta sanoa. Kunpa aina olisi malttia ja kykyä asettua toisen asemaan ennen kuin sammakot pääsevät suusta ilmoille. Meitä haastetaan muun muassa Roomalaiskirjeessä näin: ”Meidän on jokaisen otettava huomioon lähimmäisemme, ajateltava, mikä on hänelle hyväksi ja vahvistaa häntä. Ei Kristuskaan ajatellut itseään. Onhan kirjoitettu: Sinun herjaajiesi herjaukset ovat osuneet minuun.” (Room. 15:2-3)

Jokaisella meillä on elämän varrella kertyneitä koloja, jälkiä ja haavoja sielussamme. Ja jokainen meistä on niitä joskus toiselle ihmiselle tuottanut. Olemme haavoitettuja ja haavoittajia. Osa haavoista on kipeitä vielä vuosien jälkeenkin, osa jo arpeutuneita ja arvetkin hyvin haalistuneita. Kaikki ne kuitenkin vaikuttavat meihin jollakin tavalla. Koskaan emme voi tietää vastaantulevasta ihmisestä, millaisia haavoja ja arpia hän mukanaan kantaa. Tämä haastaa meitä entistä enemmän ajattelemaan, kuinka toisemme kohtaamme. Katsommeko kohti, näemmekö ja hyväksymmekö ihmisen arpineen ja haavoineen, kohtaammeko niin, että haavat eivät ainakaan entisestään lisäänny, voisimmeko jopa auttaa haavojen arpeutumisessa ja arpien haalistumisessa.

Jeesus oli ainoa, joka koskaan ei haavoittanut muita. Silti hän joutui kärsimään meidän kaikkien haavoittajien tekojen takia ja kantamaan meidän rikkomustemme seuraukset ristille. Hänen haavojensa hinnalla meillä on mahdollisuus parantumiseen. Meillä on mahdollisuus saada anteeksi aiheuttamamme haavat. Hän jota eniten on haavoitettu, on eniten meidän kaikkien haavoittuneiden ja haavoittaneiden puolella, pysyy lähellä ja auttaa.

”Herra on lähellä niitä, joilla on särkynyt sydän, hän pelastaa ne, joilla on murtunut mieli.” (Ps. 34:19)

Mari-Anne Luukas, Vesilahden seurakunta

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.