Pirjo Hasari ja Virpi Pietilä ovat mobiilisuunnistuksen maailmankärkeä

Moboilijat suunnistavat silloin kun itselle sopii

Pirjo Hasari ja Virpi Pietilä ovat aktiivisia mobiilisuunnistajia. Uusi käymätön rata on jo mielessä. – Yyterissä on hiljattain avattu uusi rata. Menemme sinne ehkä vielä tänä syksynä, Pirjo Hasari arvelee. Kuva: Katariina Rannaste

– Kun kerron, että moboilen, ihmiset usein kysyvät, että missä ihmeessä sinä mopolla ajat, Virpi Pietilä nauraa.

Vesilahtelainen Pirjo Hasari ja tottijärveläinen Virpi Pietilä eivät moboillessaan kuitenkaan kaasuttele Yamahalla vaan he harrastavat suunnistusta mobiilisovelluksen avulla.

Kun perinteisessä kiintopistesuunnistuksessa käytetään paperikarttaa, kompassia ja leimauslaitetta, MOBO-suunnistuksessa välineenä on älypuhelin ja siihen ladattava MOBO-sovellus sekä QR-koodia lukeva ohjelma. Rasteilla leimaus tehdään ottamalla älypuhelimella kuva rastin QR-koodista.

MOBO-suunnistusratoja on Suomessa noin 190 ja ulkomailla noin 310. Lempäälästä niistä löytyy kolme ja Vesilahdesta yksi.

– Harrastuksemme on alkanut Vesilahden Anttilanvuoren radalta ja sen radan me kyllä osaamme etu- ja takaperin, naiset vakuuttavat iloisina.

Harrastajia mobiilisuunnistuksella on maailmanlaajuisesti, ja Hasari ja Pietilä ovat lajin maailmankärkeä.

– Sovelluksen kautta näkee radat, viimeisimmät leimaukset ja sijoitukset. Me olemme vuoden 2018 aktiivisimpien käyttäjien listalla sijalla 3 ja 4, he toteavat.

Älypuhelin toimii samalla karttana, kompassina ja leimauslaitteena. Sovelluksessa on yleensä myös tietoja radasta ja maastosta. – Tutkimme ratoja etukäteen ja luemme myös niistä annettuja palautteita, Pirjo Hasari kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

 

Kaksikko on käynyt jo yli 40 radalla Suomessa, viimeisimmäksi kesällä Ulvilan Lattomeressä. MOBO-ratojen kiertäminen on heille samalla kotimaan matkailua. Kaksikko on yhdistänyt moboiluun myös toisen harrastuksen, josta he ovat hiljattain innostuneet, nimittäin geokätköilyn.

– Melkein 12-13 tuntia menee, kun reissuun lähdetään, naiset toteavat.

– Aloitimme käymällä lähiseudun ratoja läpi, mutta ne ovat käyneet jo tutuiksi ja matkat ratojen luokse ovat pidentyneet. Viime vuonna kävimme 26 eri radalla, tänä vuonna 17, he kertovat.

Haastavin rata tähän mennessä on kaksikon mukaan ollut Nakkilassa.

– Rata oli vaikeakulkuinen ja siitä oli liki vuosi, kun edellinen moboilija oli siellä käynyt. Emme saaneet suoritettua sitä kerralla, eli olemme tehneet kaksi reissua Nakkilaan yhden radan takia, Pirjo naurahtaa.

 

Pirjo Hasari ja Virpi Pietilä innostuivat moboilusta toissa vuonna, kun he osallistuivat painonhallintakurssille, jonka ohjelmassa oli lajikokeiluja. Virpi Pietilä oli nähnyt suunnistusseura Tarpian Suunnan mainoksen mobo-suunnistuksesta ja pyysi kurssia vetänyttä Vesilahden liikunta- ja nuorisosihteeri Sari Juutia opastamaan lajissa alkuun.

– Meillä ei ole suunnistustaustaa, mitä nyt kouluaikoina on perusteita opittu, Pirjo toteaa.

Pirjo Hasari kertoo käyneensä metsässä lapsena paljonkin.

– Kävin vanhempieni kanssa marjastamassa ja sienestämässä, mutta ehkä silloin liikuin liiaksi heidän varassaan, eikä minulle kehittynyt suuntavaistoa. Moboillessa on ollut ilo huomata, että osaan kulkea metsässä, Pirjo toteaa.

Sovellus on naisten mukaan helppo käyttää, mutta eduksi on, jos karttamerkkejä osaa lukea jo ennalta.

Jos metsässä kohdalle osuu tämänkaltainen tolppa, se on mobiilisuunnistajien rasti. Kuva: Katariina Rannaste

Parasta naisten mielestä lajissa on, että se innostaa lähtemään liikkeelle ja että suunnistaa saa omassa tahdissa.

– Tätä ei ole sidottu mihinkään aikatauluun. Vaikka rastin löytäminen kestäisi tunnin, kukaan ei arvioi suoritustasi, ja radan voi jättää kesken ja jatkaa toiste siitä mihin jäi. Tässä tulevat metsäliikunnan edut ja samalla pääsee ystävän kanssa kulkemaan, Pirjo Hasari kuvaa.

– Tulee onnistumisen iloa, kun löytää rastin, jota on kovasti etsinyt, Virpi Pietilä toteaa.

 

Mikä MOBO?

– suunnistusta mobiilisovelluksen avulla

– laji rantautunut Suomeen vuonna 2014

– Mobo-sovelluksen lisäksi älypuhelimeen täytyy ladata esim. Barcode Scanner -sovellus QR-koodien lukemiseen.

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.