Miljoona Mikrosirua -projektissa on sirutettu myös minipossuja, frettejä ja yksi kilpikonnakin

”Vastuullisen lemmikinomistajan tehtävä”

Tamperelainen Juulia Harjunpää (vas.) oli tuonut neljästä kissastaan kolme sirutettaviksi, pöydällä on Aragorn. Annulii Koponen tekee Miljoona Mikrosirua -projektissa sirutuksia. Kuva: Katariina Rannaste

– Kissat yrittävät karkuun pakittamalla, joten laita käsi pyllylle ja toinen käsi hellästi niskaan, Annulii Koponen ohjeistaa Juulia Harjunpäätä.

Hoitopöydällä oleva Aragorn-kissa ei näytä  tyytyväiseltä, mutta ottaa mikrosirun sähisemättä tai rimpuilematta vastaan. Edes lapojen väliin sujahtavaa sirutusneulaa kissa ei suuremmin hätkähdä.

– Toimenpide ei ole kivuton, mutta oletan, että kun pistos tulee lapojen väliseen nahkapussiin, vastaa se ehkä paarman puremaa, Koponen arvioi.

Aragornin jälkeen käsittelyyn pääsevät kissakaverit Gandalf ja Taavi. Kissakolmikko ja omistajansa Juulia Harjunpää ja Tomi Toivanen olivat lauantaina saapuneet Miljoona Mikrosirua -projektin Lempäälän sirutustapahtumaan.

Lemmikkien sirutuksia tehtiin Ideaparkin läheisyydessä Ruokosmetsänkadulla, koirahieroja Heidi Lamminsivun yrityksen tiloissa. Lokakuun 13.–14. päivä Onnenhännän tiloissa on tulossa myös kissojen leikkaustempaus.

Valtakunnallisen Miljoona Mikrosirua -projektin puitteissa sirun on saanut noin 4500 kissaa ja liki 1000 koiraa. Myös kahdeksan minipossua, kaksi frettiä ja yksi kilpikonna ovat saaneet yksilöllisen numerosarjan sisältävän sirun nahkaansa.

– Siru itsessään ei tuo esimerkiksi karannutta kissaa takaisin, mutta se sisältää yksilöllisen, rekisteröidyn numerosarjan. Kun eläin käydään löytöeläintalossa sirunlukulaitteella läpi, lemmikki voidaan sirun ansiosta saada takaisin kotiinsa, jos siru on rekisteröity ja omistajatieto löydettävissä, Annulii Koponen toteaa.

Projektin tavoitteena on siruttaa ja rekisteröidä miljoona kennelnimetöntä eläintä. Projekti on pienen joukon harrastus, jossa on mukana yhteistyökumppaneita. Yksi viidestä sirutuksia tekevästä henkilöstä on Annulii Koponen.

– Ammatti tuo rahaa, harrastus vie, Annulii Koponen hymähtää.

Projekti syntyi halusta auttaa.

Asiat ovat Aragornilla olleet paremminkin. Ei ihan kissanpäivältä näytä. Kuva: Katariina Rannaste

– On olemassa tahoja, jotka pystyisivät järjestämään joukkosirutuksia ja joilla olisi paremmat taloudelliset edellytykset tähän kuin meillä, mutta kukaan muu ei ole ottanut tätä asiakseen. Halusimme tehdä jotain, mikä konkreettisesti auttaa.

Kampanjassa lemmikkien siruttaminen ei ole omistajille ilmaista, mutta kustannukset ovat kohtuulliset.

– Kyllähän jokaisen vastuullisen lemmikinomistajan kuuluu teettää sirutus, ylöjärveläinen kissanomistaja Teemu Jurvansuu kannustaa.

 

 

 

 

 

 

 

Neljän kuukauden ikäiset Pekka ja Flores saivat sirut. – Niillä on mielenkiintoa lähteä ulos, vaikka kauas kodin kivijalan läheisyydestä ne eivät vielä olekaan uskaltautuneet, Teemu Jurvansuu kertoo. Kuva: Katariina Rannaste

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.