Lempeämpi liikunta on nyt trendikästä

Äijävenyttelyssä saadaan karskit karjutkin venymään ja notkistumaan. Ohjaaja Mari Rantanen taustalla. Kuva: Eetu Hautamäki

Onko tuttu fiilis, että raskaan työpäivän jälkeen ei jaksa raahautua kuntosalille tai lenkkipolulle? Ryhmäliikunnan taika on pitkälti yhteisössä, joka saa lähtemään liikkumaan silloinkin, kun ei itse jaksaisi. Hölkkäpolkujen, kuntosalien ja kilpaurheilun ohessa ryhmäliikuntatunnit ovat säilyttäneet jo vuosikymmeniä paikkansa suomalaisten liikuntatottumuksissa.

– Olen ollut liikunta-alalla nyt 25 vuotta, ja ryhmäliikunnan suosio on pysynyt melko vakaana. Suosiossa ei ole ollut notkahduksia, lajit vain vaihtuvat mitä harrastetaan, kertoo Crossing Piippokeskuksen yrittäjä Mari Rantanen.

– Kokemuksesta voin sanoa, että porukassa oleminen on tärkeää. Ne, jotka eivät yksin saa aikaiseksi lähteä liikkumaan, ryhmä motivoi hyvin.

Työelämä on viime aikoina hektistynyt ja usealla on arjessa kiire ja stressi päällä. Se näkyy Rantasen mukaan myös siinä, millaista liikuntaa halutaan. Lempeämmät, itseään kuuntelevat harjoitukset ovat nyt kovassa huudossa. Tärkeää on saada arkeen rauhallinen liikuntatuokio, ja tietää mitä varten sen tekee.

– Eikä se tarkoita löysäilyä, vaan kovaa voi silti tehdä. Tekniikka on tärkeää, kuten myös kehon huoltavuus. Hyvä esimerkki on niska–hartia-ryhmät, Rantanen korostaa.

 

Lempäälässä on menossa kuntonyrkkeilybuumi. Lilja Harjunniemi (vas.) ja Maria Tuomela nyrkkeilevät. Kuva: Eetu Hautamäki

Lempäälässä ryhmäliikuntatilanne on Rantasen mukaan erittäin hyvä. Tarjontaa on monipuolisesti ja palveluntarjoajia on useita. Kunta ja kolmas sektori tarjoavat ryhmäliikuntaa, ja yhä isommassa määrin yksityiset yrittäjät ovat tulleet alalle mukaan.

– Yksi tarjoaa yhdenlaista ja toinen toista, silloin tarjonta on hyvin balanssissa. Viiden viime vuoden aikana yrittäjien määrä on noussut, ja koko ajan ovat ryhmämäärät kasvaneet, taustoittaa Mari Rantanen.

Ihmisten liikkumattomuus on muodostumassa, ja jo muodostunut, kansantaloudelliseksi ongelmaksi. Matalan kynnyksen ryhmäliikunta voisi olla tapa saada ihmisiä entistä helpommin liikkumaan. Rantanen kertoo, että hänen lähes koko asiakaskuntansa muodostuu työikäisistä. Hän harmittelee, että nuorille ei oikein ole ryhmäliikuntaa tarjolla; nuoret eivät myöskään lähde yhtä helposti mukaan ryhmiin liikkumaan.

Useat työnantajat tarjoavat tällä hetkellä työntekijöilleen erilaisia liikuntaetuja, kuten liikuntaseteleitä. Vielä isompi panostus olisi mahdollista ja toivottavaa, kertoo Rantanen.

– Koen, että olen ikään kuin kansanterveystyön asialla tässä bisneksessä. Toinen iso asia on liikunnan ilon tarjoaminen ihmisille.

 

Mikä ryhmäliikunnan muodoista sitten viehättää? Ehdoton ikisuosikki on tangolla tehtävä pump sekä rasvanpolttomuokkaus. Rauhallisemmista ryhmistä Rantanen kertoo, että foam rollereilla tehtävät liikuntatunnit ja äijävenyttely ovat tämän hetken hitti.

– Lempäälässä on myös kuntonyrkkeilybuumia päällä. Nyrkkeily on maailman monipuolisimpia liikuntamuotoja, ja todella tehokas treeni myös ryhmäliikuntaan sovellettuna. Eikä ollenkaan väkivaltainen.

– Äijävenyttely on hieno esimerkki liikuntanormien muutoksesta. Myös vanhemmat miehet voivat tulla yhdessä jumppasalille: hekin tajuavat, että iän lisääntyessä omasta kehosta täytyy pitää entistä enemmän huolta. Ryhmäliikunnassa on hyvä puoli, että sen voi aloittaa kuka vain.

Myös uutuuksia tulee jatkuvasti, usein ne löytyvät Yhdysvalloista. Poundissa jumpataan, minkä lisäksi hakataan vihreitä rumpukapuloita, milloin mihinkin: lattiaa, toisiinsa, kaverin palikoihin ja ilmaan. Rantanen selventää, että koko ajan on oltava ajan hermolla ja kehitettävä uusia liikuntamuotoja, muuten ihmiset kyllästyvät helposti.

Ryhmäliikunnalle on kysyntää myös tulevaisuudessa. Rantanen näkee, että henkilökohtaisen ohjauksen kallius tarkoittaa sitä, että jatkossakin ryhmille on tilausta. Vahvuus on porukassa tekemisessä.

– Kun liikkuu, ei tarvitse suorittaa. Voi nauttia, vaikka tekisi kovasti treenissä töitä, Rantanen tuumii tämän päivän liikunnan tarkoituksesta.

Ryhmäliikunnan voi aloittaa kuka vain, ja ryhmässä oleminen auttaa motivaation kanssa. Kuva: Eetu Hautamäki

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.