Vapaaehtoistyö antaa työelämäpsykologille voimia

Työelämäpsykologi Juho Toivola kannustaa etsimään oman tiensä ja elämään oman näköistä elämää. Kuva: Tanja Meronen

Lempäälän Tervajärvellä kaikuu hyväntuulinen puheenpulputus. Pajaniemeen on 15.–16. elokuuta kokoontunut 45 rekrytoinnin ammattilaista ympäri Suomea viettämään aikaa yhteisen intohimon, työntekijähaun parissa.

Pihassa komeilee kolme puolijoukkuetelttaa. Pitopalvelu kuskaa valmista ruokaa pöytään. Jääkaappi on täynnä virvokkeita. Rantasauna lämpiää. Luonto esittelee loppukesän parhaita puoliaan. On kaksi päivää aikaa vaihtaa rauhassa ajatuksia työelämän muutoksesta, rekrytoinnin haasteista, uusista innovaatioista sekä tulevista trendeistä.

Kaiken tämän takana häärii lempääläläinen, 33-vuotias Juho Toivola. Häntä voi kutsua työelämän moniottelijaksi. Toivolalla on päivätyönsä Elisan työvoimajohtajana sekä oma yritys. Lisäksi hän on osakkaana muissa yrityksissä. Yhdellä nimikkeellä kuvattuna hän on  työelämäpsykologi. Toivolan nimi on tunnettu sosiaalisen median verkostoissa ja häntä arvostetaan työelämän asiantuntijana.

Toivolan oma työnkuvaus kuvastaa hänen mielestään hyvin nykypäivän lyhytjännitteistä työnteon mallia. Leipä ei tule enää vain yhdestä osoitteesta. Ihminen jakaa aikansa eri töiden välillä. Toivolan mukaan hänenkin työnsä tukevat toisiaan ja eri lähteistä tulevaa tietoa pystyy hyödyntämään eri tehtävissä.

– Se, paljonko ihminen kykenee ajastaan työlleen antamaan, on yksilöllistä.

– Aika on jokaisella kuitenkin rajallista, Toivola jatkaa. Hän arvioi ihmisen kykenevän tekemään päivässä kuutisen tuntia tehokasta työtä.

Juho Toivola on muuttanut eteläisestä Suomesta kolmisen vuotta sitten Lempäälään puolison perässä. Hän tuntee solahtaneensa hyvin paikallisiin verkostoihin, eikä ikävöi takaisin Helsinkiin.

Toivola kertoo, että on tehokasta saada tehdä töitä kotona tai kodin lähellä. Hän vertaa omaa tilannettaan työmatkoihinsa tunteja päivässä käyttävään henkilöön. Toivola tekee töitä paikkariippumattomasti ja pohtii, että olisi varmasti vaikeaa palata työhön, jossa pitäisi olla samassa osoitteessa. Paikkariippumattomasta työnteosta on tullut Toivolalle uusi normaali, kuten monille muillekin yhteiskunnassamme.

Työelämän haasteista ja muutoksista keskusteltiin Pajaniemessä. Kuva: Tanja Meronen

Vapaaehtoistyö on aina ollut osa Juho Toivolan elämää. Juuri nyt hän on mahdollistanut omalla aktiivisuudellaan rekrytoinnin ammattilaisten tapaamisen. Työtä ilman palkkaa on Toivola tehnyt partiossa, kansainvälisissä ammattijärjestöissä, opiskelijajärjestöissä sekä poliittisissa yhteisöissä. Vapaaehtoistyön määrä on nyt kuitenkin vähentynyt hänen tavoitettua elämän ruuhkavuodet.  

Toivola kuvailee, kuinka ruuhkavuosinaan ihminen haluaa tyypillisesti panostaa kaikkiin tärkeisiin elämän osa-alueisiin.

– On työlästä löytää se oma tie ja elää oman näköistä elämää, hä pohtii.

Toivolan mielestä työnteko vapaaehtoispohjalta on luonteeltaan mukavampaa ja rennompaa. Ihmisillä on toimeentarttuva talkoomeininki.

– Siitähän se yleensä lähtee, jonkun tarttuessa toimeen, kun joku asia on ollut pitkään hoitamatta, hän naurahtaa.

Nykyiset digitaaliset alustat mahdollistavat yhteisöjen perustamisen ja tapahtumien järjestämisen pienemmällä vaivalla. Uusia yhteisöllisyyden muotoja ovat Toivolan mukaan lukuisat epäviralliset verkostot, jotka eivät täytä rekisteröidyn yhdistyksen tunnusmerkkejä.

Vapaaehtoisuus tuo elämään mielekkyyttä ja yhteisöllisyys antaa ihmiselle paikan yhteiskunnassa, Toivola kiteyttää.

 

teksti: Tanja Meronen

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.