Yksi ääni ratkaisi kunnanjohtajavaalin

– Tarvitaan nostetta nuorempaan puoleen, sanoi Tuomas Hirvosen valintaa ajanut Matti Kuusjärvi (kd.)

Maanantai-iltana ennen Vesilahden kunnanvaltuuston kokouksen alkua valtuustosalissa käytiin kiihkeää keskustelua. Miksi kunnan väkiluku on vähentynyt? Mitä on tehty? Mitä pitäisi tehdä?
Samanlainen kuhina kävi neljä viikkoa sitten kunnanjohtajaehdokkaiden vaalipaneelin jälkeen.
Kaikki merkit kertoivat ja ennakkoon oli tiedossa, että valtuustossa tulee tiukka äänestys kunnanjohtaja Erkki Paloniemen seuraajasta.
Vesilahden kunnanhallitus esitti 3–2 äänin, että kunnanvaltuusto valitsee kunnanjohtajaksi Anne Heusalan. Varalla asetettiin Riku Siren.
Päätös oli kunnanjohtajan päätösehdotuksen sekä kunnan haastattelu- ja rekrytointityöryhmän yksimielisen esityksen mukainen.
Kunnanvaltuustossa puhaltelivat toisenlaiset tuulet. Kunnanvaltuutettu Miia Rajala (kesk.) nosti esiin Tuomas Hirvosen, joka oli kolmas vaalipaneeliin päässeistä ehdokkaista.
− Hänen tietonsa ovat suhteellisen uusia ja kuten tiedämme, kunnallinen ala on suuren muutoksen kourissa. Sote- ja maakuntauudistus ovat käsillä. Tuomas Hirvosella on hyvät tiedot ja näytöt strategisesta johtamisesta.
Rajala kertoi tehneensä perusteellista taustaselvitystä.
− Olen kuullut Hirvosen lähimmiltä työtovereilta, että hän on jämäkkä ja pidetty johtaja, ja hänen toimintatapansa on johdonmukainen.
Harri Penttilä (kesk.) kiitti rekrytyöryhmää hyvästä työstä ja totesi ryhmän koostuvan kunnan ykköskentällisestä.
− Uskon, että he ovat paneutuneet tähän asiaan erittäin tarkasti. En näe mitään syytä kyseenalaistaa esitystä. On tärkeää, että kunnioitetaan ryhmän yksimielistä päätöstä ja kunnanhallituksen ehdotusta. Se antaa tulevalle kunnanjohtajalle parhaat mahdolliset lähtökohdat jatkaa työtä, kun hän tietää, että hänen takanaan on vahva tuki, Penttilä sanoi ja vetosi valtuutettuihin, jotta nämä tekevät päätöksen kunnanhallituksen esityksen mukaan.
Matti Kuusjärvi (kd.) oli toisilla linjoilla. Hän peräänkuulutti muutosta.
− Vesilahdessa on saavutettu kokonaista kaksi omakotirakennuslupaa. Nyt tarvitaan isoja ja näyttävämpiä liikkeitä, uusia tuulia ja raikkautta tähän kuntamaailmaan. Vesilahti on nyt 100 asukasta pienempi kunta, kun samaan aikaan Lempäälä, Pirkkala ja muut ovat Tampereen imussa kasvaneet. Pidän suurena epäonnistumisena sitä, että me emme ole saaneet käännettyä väkilukua kasvu-uralle.
Hän vertasi Vesilahden ydinjohtoryhmän ikää Lempäälän johtoon.
− Lempäälässä keski-ikä on 43-44 vuotta, Vesilahdessa tällä hetkellä ja mahdollisesti tämän kokouksen jälkeen 55 vuoden tuntumassa. Tarvitaan nostetta nuorempaan puoleen. Tein kuntalaisille kyselyn Facebookissa ja siellä Hirvonen sai 46 ääntä, Heusala 18 ja Siren 9. Mielestäni tämäkin on vahva signaali, että kuntajohtoon tarvitaan uudistusta.
Kuusjärvi puuttui myös sukupuolijakautumaan.
− Jos valitsemme naisen, meillä on tasan yksi mies vuoden vaihteen jälkeen viranhaltijoiden puolelta johtoryhmässä ja yksi mies luottamushenkilöiden puheenjohtajistossa.
− Halutaanko jatkaa samaan suuntaan vai halutaanko kehitystä ja muutosta, Kuusjärvi kysyi.
Näin valtuustossa päädyttiin suljettuun äänestykseen, jonka lopputuloksena Tuomas Hirvonen sai 11 ja Anne Heusala 10 ääntä.
Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Mervi Lumia napautti puheenjohtajan nuijaa tuuranneella rumpukepillä pöytää sinetöiden historiallisen päätöksen: Tuomas Hirvonen on Vesilahden uusi kunnanjohtaja.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.