Vaakuna myytiin huutokaupassa hyvällä hinnalla

Kun Suomesta melkein tuli kuningaskunta

Vaakuna muistuttaa vuoden 1917 Suomen kuningaskuntahankkeesta. Kuva: Katariina Rannaste

Suomen kuningaskuntahanketta kuvaava vaakuna huutokaupattiin hiljattain hyvällä hinnalla Lempäälässä. Sami Taustila Huutokauppahuone Aleksista kertoo vaakunan olleen tunnetun Salmelinin suvun peruja. Lempäälässä syntynyt Rosa Salmelin omisti muun muassa Pyynikin juomatehtaan ja harrasti taideteosten keräilyä.

– Vaakuna oli suvussa näihin päiviin, kunnes se tuli huutokaupattavaksi meille. Perikunta oli päättänyt luopua siitä, Taustila kertoo.

– Se meni huutokaupassa Helsinkiin taidekeräilijälle vähän vaille 15 000 eurolla ja se haettiin viime perjantaina.

Taustila arvioi teoksen olevan vuodelta 1917. Suomen itsenäistymisen aikoihin käytiin poliittista kamppailua maan tulevasta valtiomuodosta, ja kuningaskuntaa kannattaneet pyrkivät samaan Suomeen kuninkaan. Vaakuna on Taustilan mukaan aito esine hallitusmuotokiistan vuosilta.

– Teimme arvion asiantuntijoiden ja suvun kanssa, ja haarukoimme sen olevan 1900-luvun alusta. Se on kahdesta lankusta koristeveistetty, hienosti tehty ja mielenkiintoinen esine, Sami Taustila sanoo.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?
Monet artikkeleistamme ovat vain rekisteröityneille lukijoille. Luo tunnukset, niin pääset lukemaan enemmän. Rekisteröityminen on helppoa ja maksutonta.

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>