Fiksu hötkyilemätön lehmä kertoo muille, ettei ihmisistä ole vaaraa.

Koko lauma luottaa Imageen

Innilän Image ei turhia kohella. Kuva: Tua Onnela

Kun Kai Pastell ja outo kameratyyppi saapastelevat laitumelle, koko lehmälauma kääntyy huolestuneena tuijottamaan. Sitten Innilän Image tekee tilannearvion: ”Mielenkiintoista, ei niinkään vaarallista”  ja lähtee reippaasti lähestymään. Muukin lauma rauhoittuu. Vaara ohi, kun kerran Image niin sanoo.

Seitsemänvuotias Image on asunut Innilän tilalla syntymästään asti. Isäntä Pastell kertoo, että se on ollut koko ajan kesy ja rauhallinen, tasainen ja hötkyilemätön. Sellaista lehmää muut kuuntelevat.

– Tulemalla lähelle se antaa muillekin viestiä, että ihmisiin voi luottaa, Pastell kertoo.

Imagen vanavedessä hieman ujompana seurailee sen tämänkesäinen vasikka Piparminttu. Laumassa on kaksi muutakin Imagen tytärtä. Yhteensä se on tehnyt kuusi vasikkaa.

– Se on hyvä lehmä. Poikii itse ja huolehtii vasikat hyvin, Pastell sanoo.

Image ja muut Innilän tilan naudat ovat lihakarjaa. Innilä on ollut luomutila jo 25 vuotta. Eläimille se tarkoittaa takuuta vapaasta liikkumisesta ympäri vuoden. Laitumella Innilän lehmät saavat olla vielä kuukauden, jos sää vain sallii.

Pastell kertoo, että hereford-rotuiset naudat ovat tehokkaita rehunkäyttäjiä. Oman tilan nurmi riittää niille hyvin eikä rehuja tarvitse ostaa.

Osa Innilän tilan laitumista on niin sanottuja perinnebiotooppeja. Sana tarkoittaa perinteisen maatalouden muovaamia ketoja, hakoja ja niittyjä, joilla elelee uhanalaisia lajeja. Innilän Imagella ja sen kavereilla on siis tärkeä tehtävä myös luonnon monimuotoisuuden vaalijana.

 

Tua Onnela

 

Ehdotuksia paikallisiksi eläimiksi voi lähettää osoitteeseen tua.onnela@gmail.com.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.