Joukko tuulipukuisia, hyväntuulisia miehiä aamulenkillään Sääksjärven maisemissa on kiinnittänyt kyläläisten huomiota jo lähes vuosikymmenen ajan.

Asiat väännellään mutkille, eikä niitä enää oikaista

Heikki, Kari, Paavo, Mikko, Juhani, Olli ja Martti aamulenkillä Sääksin maamerkillä. HöKään kuuluvat Jarmo, Tapio ja Jussi eivät kuulema ehtineet lehdistötilaisuuteen. Kuva: Tanja Meronen

HöKä, Höytämön Kävelijöiden porukka koostuu tällä hetkellä kymmenestä herrasmiehestä. Heikki Arminen, Martti Hartman, Paavo Pakarinen, Kari Pirinen, Olli Wuoti, Juhani Ojala, Mikko Nurminen, Jarmo Suutari, Tapio Vuolahti sekä Jussi Turunen lenkkeilevät yhdessä kolmena aamuna viikossa. Kävelijät käyvät ahkerasti myös kuntosalivuoroillaan.

Miesjoukko kävelee säällä kuin säällä. Poiskin saa kuulema jäädä, mutta häntä paheksutaan syvästi, miehet virnistelevät. Reippaat miehet kertovat lenkkeilevänsä yleensä 45 minuutin Houkan lenkin. Joskus he innostuvat vetämään parin tunnin lenkin Kuljun Asemakylään saakka.

– Aina kuitenkin katsotaan, mikä on kunkin sen hetkinen kunto porukassa. Kaikkien halutaan pysyvän mukana.

Koulun kohdalla Kävelijät vaihtavat koulun puolelta tien rauhallisemmalle puolelle, etteivät häiritse kouluaamun liikennettä.

– Ihan hyvin tänne on vielä sovittu kävelemään. Lycra-pyöräilijöitä on kuitenkin syytä varoa. Ovat välillä pahoja suustaan, miehet naurahtavat. Taitaa olla heillä useampikin kohtaaminen takanaan vuosien varrelta.

Aamulenkillään miehet setvivät päivän polttavat sekä jakavat henkilökohtaiset ilot sekä surut. Miehistä on tullut toisilleen parhaita kaveruksia ja spontaani huumori lentää.

Silloin tällöin lenkkeilijät päätyvät yhteiseen kahvipöytään reittinsä varrella. Tarjoamisvastuu lankeaa, jos erehtyy vaihtamaan auton tai täyttämään vuosia, kuten kävi nyt Heikille. Kuva: Tanja Meronen

– Kun tuntee toisensa hyvin, ei ole pelkoa, että joku vetää herneet nenään, he selittävät sananvaihtoaan.

Kysyttäessä, tietävätkö he kylän tärkeimmät juorut, vastaus on opettavainen.

– Meillä kaikilla on kokemusta niin paljon takana, ettei juoruaminen tunnu hyvältä tavalta. Keskitymme ennemmin luomaan sitä hyvää fiilistä, miehet puntaroivat.

Miesten mukaan jokainen kaveri tässä joukossa katsoo tulevia päiviä optimistisesti. Yhdessä lenkkeily tuo elämään lisäarvoa ja positiivisuutta. Hyvä seura on tärkeää kunnonkohottamisen ohella.

– Asiat väännellään mutkille, eikä niitä sitten enää oikaista, he naureskelevat yhdessä tuumin.

Sääksjärvi ei ole Kävelijöiden mielestä muuttunut hirmuisesti. Liikenneympyrään valmistuva palmutaideteos aiheuttaa porukassa hykertelyä. Kommentteja ei juuri heru. Maaseutumaisuus on kuulema vuosikymmenten saatossa Sääksjärveltä hävinnyt.

Kymmenestä miehestä viimeksi Sääksjärvelle majansa siirtänyt on muuttanut tänne vuonna 1998. Ikänsä Sääksillä asuneet puhuvat taloista niiden vanhoilla nimillä, joista näillä “uudemmilla” ei ole hajuakaan.

Yhdessä tekeminen on miehille tärkeää. Höytämön Kävelijät rohkaisevat ihmisiä etsimään liikuntakavereita ja kannustavat erityisesti eläkkeelle jääneitä aktivoitumaan liikunnallisesti sekä sosiaalisesti. Se on helppo tapa lisätä jokapäiväistä hyvinvointiaan.

 

Teksti: Tanja Meronen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.