Valvonta painotetaan kuntakeskukseen

Pysäköinnin valvonta alkaa ensi syksynä

Pysäköinnin valvonta alkaa Lempäälässä vuonna 2019. Pysäköintitaloa rakennetaan jo tulevan Lempäälä-talon kupeeseen. Kuva: Erkki Koivisto

– Lempäälän kunnan pysäköinnin valvonnan toteuttamisessa on valmistelu kesken, sanoo Lempäälän yhdyskuntajohtaja Tiia Levonmaa muistuttaen pysäköinnin valvontaan siirtymisen taustasta, että Lempäälän kunnanvaltuusto päätti 26. lokakuuta vuonna 2016, että Lempäälän kuntakeskukseen rakennetaan pysäköintihalli.

Samassa yhteydessä valtuusto päätti, että Lempäälän kunnassa otetaan käyttöön kunnallinen pysäköinninvalvonta. Päätöksen esittelytekstissä todetaan: ”Jotta Lempäälän pysäköintilaitos houkuttelee käyttäjiä, tulee keskustan alueella pysäköinnin olla aikarajoituksellista ja/tai maksullista. Tämä edellyttää myös pysäköinnin valvontaa.”

–  Pysäköinnin valvonnan toteuttaminen on valmistelussa ja tavoitteena on, että valvonta saadaan käyttöön keväällä 2019, sanoo Levonmaa.

Lupaa pysäköinninvalvonnan suorittamiseen Lempäälän kunta hakee koko kunnan alueelle, mutta valvonta painotetaan Levonmaan mukaan kuntakeskukseen ja muuhun nauhataajamaan.

 

Toteutustapa, jolla pysäköinninvalvontaa tehdään – kunnan omalla väellä vai esimerkiksi ostopalveluna – on Lempäälän kunnan suunnittelupäällikkö Timo Nevalan mukaan vielä valmistelussa.

– Yhteistyösopimuksesta neuvotellaan seudun kuntien kanssa.

Nevala korostaa, että yleisille alueille ei tule pysäköintimaksua. Pysäköinnin aikarajoitusta valvotaan ja väärin pysäköintiä.

Lempäälän kunnassa on monissa paikoissa jo nyt aikarajoitteinen pysäköinti, mutta koska käytössä ei ole kunnallista pysäköinninvalvontaa, aikarajoitteita ei juuri noudateta.

– Kun valvonta on käytössä, virheellisestä pysäköinnistä voi saada pysäköintivirhemaksun. Pysäköintivirhemaksun suuruudesta ei ole vielä päätöstä, Levonmaa toteaa.

Parhaillaan pysäköinnin valvonnan valmistelussa ollaan siinä vaiheessa, että konsultti tekee selvitystä pysäköinnin järjestelyistä.

– Teemme myös kyselyn kiinteistöille ja yrittäjille. AVI:n lupaa valvontaan haetaan, Nevala luettelee.

– Tällä hetkellä on käynnissä ostopalveluna selvitys pysäköinnistä Lempäälän kunnan nauhataajaman alueella ja selvityksessä on tarkoitus saada muun muassa liikennemerkit kuntoon sekä neuvotella yksityisten toimijoiden kanssa mahdollisesta valvonnan käyttöönotosta heidän alueillaan. Lisäksi selvitetään eri vaihtoehtoja toteuttamiseen eli neuvotellaan lähikuntien kanssa mahdollisuudesta järjestää pysäköinninvalvonta yhteistyössä, Levonmaa sanoo.

Se mitä rakenteellisia muutoksia pysäköinnin valvonnan käyttöönotto edellyttää, on niin ikään selvityksessä.

– Yksityiset pysäköintialueet kuten kaupan pihat ovat avainasemassa siinä,  miten niiden pysäköinnin valvonta tullaan järjestämään, Timo Nevala toteaa.

 

Maksullisen pysäköintihallin rakennuttamisen myötä koko kunnan keskustan pysäköinti ei muutu maksulliseksi.

Pysäköinnin valvonta tarkoittaa keskustan alueella joko pysäköintikiekolla aikarajoitettua pysäköintiä tai mahdollisuutta pysäköintimaksujen keräämiseen.

Uusi pysäköintihalli on suunnattu radan itäpuolisen asuntorakentamisen pysäköintitarpeen täyttämiseen ja Lempäälä-talon ja keskustan asiointiliikenteen pysäköintitarpeeseen.

Yksi kommentti

  1. Matkustaja

    Toivottavasti rautatieaseman läheisyyteen jätetään reilusti ilmaisia ja aikarajattomia parkkipaikkoja, jotta sekä Tampereen että Helsingin suuntaan matkustavien on kannattavaa käyttää julkisia kulkuneuvoja. Helsinkiin matkustavilla saattaa olla tarve parkkipaikalle myös yön yli tai jopa neljäksi yöksi. On harmillista jos Lempäälä alkaa rahastaa veroja kuntaan kantavia ja julkisia kulkuneuvoja hyödyntäviä asukkaitaan, jotka työskentelevät muualla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?