Metsän eläimiä, fantasiahahmoja ja luontoaiheita Vesilahden kirjastossa

Taidetta tekeviä naisia kolmessa polvessa

– Jaa, mennäänkö me tähän pituusjärjestykseen, kysyvät Riitta Pentti, Outi Ojanen ja Veera Ojanen. Kuva: Sanna Suonpää

Metsänneito ratsastaa karhulla, koivikko hehkuu keltaisena ja peuran varjokuvassa heijastuu pohjoinen taivas.

Vesilahden kirjastossa on lokakuun loppuun asti kolmen sukupolven yhteisnäyttely ”Äidit ja tyttäret: Luontoaiheita”, johon ovat tuoneet töitään äiti Riitta Pentti, tytär Outi Ojanen ja tyttärentytär Veera Ojanen. Aiheita on ammennettu suomalaisesta luonnosta, sen eläimistä ja kasveista.

– Me olemme kaikki kolme niin luontoihmisiä kuin olla vain voi. Metsä ja eläimet ovat tärkeitä, summaa Riitta Pentti.

– Onhan se ihan tutkittu asia, että metsässä oleminen tekee ihmiselle hyvää. Minulle metsässä liikkuminen on tosi tärkeää, ja pidän puista, erityisesti kuusista, lisää Outi Ojanen.

– Minä pidän ehkä enemmän maatalousmaisemista, esimerkiksi viljapelloista, sanoo joukon kuopus Veera Ojanen.

Riitta Pentti on elättänyt itsensä taiteen tekemisellä kohta 30 vuotta. Hänellä on Pegasos-niminen yritys, jonka tuotteita myydään Ideaparkin vanhassakaupungissa, Tallipihalla Tampereella ja Laukon kartanossa. Pentti tekee pääasiassa keramiikka- ja takotöitä.

– En tiedä, jäänkö koskaan kokonaan eläkkeelle. Nyt on kyllä alasin ruosteessa hellekesän jälkeen, kun en kuumilla ilmoilla viitsinyt takoa. Kai tässä pitäisi ruveta taas paukuttamaan, hän tuumaa.

Veera ja Outi Ojaselle taiteen tekeminen on vain harrastus, sillä kummatkin ovat päätoimisia opiskelijoita. Veera opiskelee toista vuotta Lempäälän lukiossa ja Outi viidettä vuotta Tampereen yliopistossa.

– Käsillä tekeminen on hyvää vastapainoa teoreettiselle opiskelulle. Jos en vähään aikaan ole maalannut, askarrellut tai tehnyt käsitöitä, tulee sellainen olo, että nyt on pakko päästä tekemään jotain, Outi Ojanen kertoo.

 

Teksti: Sanna Suonpää

 

Riitta Pentti

71-vuotias. Syntynyt Helsingissä, muuttanut 3-vuotiaana Tampereelle. Vesilahtelainen 1970-luvun lopulta saakka.

Eläkeläinen ja yrittäjä. Koulutukseltaan metallialan artesaani, lisäksi opiskellut taontaa Lahden muotoiluinstituutissa. Piti aiemmin Pegasos-puotia Ideaparkissa, nykyään osakkaana Lumo-puodissa.

Asuu Iiris-koiransa ja kahden kissansa kanssa Kaakilanmutkassa Vesilahdessa. Teki aiemmin töitä Tapolan alueella vanhassa saunassa, mutta nykyään työtilat sijaitsevat kodin yhteydessä.

Viisi aikuista lasta ja seitsemän lastenlasta.

Pitää metsistä, joissa on paljon puita. Tulee surulliseksi, kun näkee rajusti hakattuja metsiä.

 

Outi Ojanen

50-vuotias. Syntynyt Pirkkalassa, muuttanut kouluikäisenä Vesilahteen. Asunut vuodesta 1995 Keihosissa, Narvan ja Kirkonkylän välisen tien varrella.

Artesaani ja entinen kädentaitoalan yrittäjä. Luonnontieteiden kandidaatti ja Tampereen yliopiston opiskelija. Aloittelee pro gradu -työtä, jonka lähtökohdaksi tulee yleisen kirjaston asiakkaiden elinikäisen oppimisen toiveet ja tarpeet.

Maalaa akryyliväreillä ja vesiväreillä sekä tekee muun muassa koruja, kollaaseja, sulatuslasitöitä, sisustustyynyjä ja jääkaappimagneetteja. Käyttää palatekniikkaa eli maalaa tiffany-lasitöitä muistuttavia tauluja.

Perheeseen kuuluvat Veera-tyttären lisäksi puoliso Petri ja poika Ville.

 

Veera Ojanen

17-vuotias paljasjalkainen vesilahtelainen. Aloitti taideharrastuksensa 2-vuotiaana muun muassa maalaamalla ketsupilla ja Flora-margariinilla olohuoneen seiniä.

Käy lukiota ja aikoo sen jälkeen hakea yliopistoon opiskelemaan historiaa.

Maalaa akryyliväreillä ja vesiväreillä, piirtää lyijykynällä ja valokuvaa. Soittaa kitaraa, pianoa ja alttosaksofonia.

Katselee kotipihallaan usein peuroja. Pitää niitä kauniita eläiminä, mutta ei pidä peurojen tekemistä vahingoista. Ei haikaile maailmalle, vaan viihtyy kotikunnassaan Vesilahdessa.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.