Telkäntaipaleen rakentaminen on viivästynyt

Lari Laakso terästä tutkailemassa. Pinossa on tulevan sillan alaosa ja yläristikoiden osia. Kuva: Ulla Palo-Oja

Lempäälä-talon perustuksia on ryhdytty valamaan. Talon rinnalla rakentuu myös junaradan ylittävä Telkäntaipaleen silta.

Alunperin Telkäntaipaleen siltatöiden piti alkaa reilu kuukausi sitten elokuussa, mutta rakentamisen aloittaminen menee todennäköisesti ensi vuodelle. Syynä on Riihimäki–Tampere -rataosan turvalaitejärjestelmien uusiminen, josta vastaa Siemensin ja VR Trackin muodostama työyhteenliittymä.

– Aikataulu on selvittelyssä. Elämme tuon isomman työmaan ehdoilla, kertoo kuntakeskuksen kehittämisen hankepäällikkö Lari Laakso.

Silta on suunniteltu polveilevaksi ristikkosillaksi, joka tulee olemaan lasitettu, katettu ja led-valoin valaistu. Pituutta sillan aukolla tulee olemaan 53 metriä, leveyttä kuusi metriä ja korkein kohta on 10 metrissä. Päätyihin tulevat hissi- ja porraskäytävätornit.

– Lempäälä-talon puoleinen hissitorni integroidaan pysäköintitaloon, jolloin parkkihallista pääsee suoraan asemalaiturille, Laakso kertoo.

Silta jättää tilaa myös mahdollisille lisäraiteille.

– Suunnittelussa on varauduttu neljään raiteeseen ja keskilaituriin, Laakso kertoo.

Telkäntaipaleen silta tulee olemaan katettu, lasitettu ja valaistu. Kuva: BST-Arkkitehdit Oy

Radan ylittävä Telkäntaival-silta saapuu Lempäälään aikanaan osissa. Siltaan käytettävää terästä Lari Laakso kertoo käyneensä jo tehtaalla katsomassa.

– Kun alunperin ajatus oli, että silta tulee valmiina ja vain nostetaan paikoilleen, nyt tavoite on, että se nostetaan paloissa ja rataturvallisuuden vuoksi työmaalle tehdään apusilta.

Pieniä muutoksia on Laakson mukaan tehty muun muassa sillan kävelykannen pintamateriaaliin.

– Suunnitelmat ovat eläneet sen verran, että sillan kävelykannen pintamateriaali tulee olemaan alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna erilainen, ja että lasitus on huippuun asti. Muuten malli pysyy samana.

Muutosten ei pitäisi Laakson mukaan korottaa sillan kustannuksia ja Telkäntaipaleen rakentua sovitulla urakkahinnalla. Rakentajaksi valittu Kreate Oy tiedotti kesäkuussa urakan kokonaisarvon olevan noin 2,5 miljoonaa euroa.

Lempäälä-talon ja Telkäntaipaleen sillan rakentuminen tulee muuttamaan parkkeeraamista myös radan länsipuolella, kun nykyinen virastotalojen pysäköintipaikka suljetaan työmaa-alueena. Korvaava pysäköintipaikka sijaitsee Valkeakoskentien sillan eteläpuolella.

 

Mistä tulee nimi Telkäntaival?

Paikallishistorian tuntija Juha Kuisma: ”Taival tarkoittaa kaikkialla Suomessa alun perin telatietä, jota pitkin veneitä on vedetty järvestä toiseen. Nimen etuosa tulee ruotsalaisesta kauppapaikkaa tarkoittavasta sanasta tälje, telge tms. Ruotsissa on mm. Norrtälje, Södertälje jne, Suomessa esimerkiksi Kokemäellä muinaiskaupunki Teljä. Tämän selityksen esitti Lempäälässä ensimmäisenä edesmennyt Heikki Kyykoski, joka harrasti teiden historiaa yms. (Lempoisten kannaksella on siis joskus ollut läntinen kauppapaikka, Teljä tai Telge tms.)

Vanajavedeltä siirryttiin Pyhäjärvelle – ja toisin päin – tästä kohtaa. Toinen paikka samanlaiseen siirtymään Heinälahdesta Jumuseen oli nykyisessä Akaassa Taipaleen kylän kohdalla.

Seurakuntatalon tontin maarekisterinimi on yhä Telkäntaival, mikä vahvistaa muistetun nimen historiallisen alkuperän.

Olen usein pohtinut, kummalta puolen kirkkoa mainittu veneenvetotaival olisi kulkenut. Nykyään nimi viittaa kirkonpaikasta etelään, siihen kellotapulin kohdalle, joten taival olisi ehkä ollut jossakin Hyvärisen kaupparakennuksen kohdalla ennen Kuokatinmäkeä. Alun perin nimi kattoi koko kirkonmäen: kirkonpolttorunon mukaan pyhimyslautta ”telkähti Telkäntaipaseeseen”.

Olen myös kuullut Sampsa Aaltion kertomana arvelun, että nimi liittyisi siihen, että telkkä on linnuksi huono lentämään – jaksoi tässä kohtaa lentää vain kannaksen yli järvestä järveen. Tätä on varmaankin kerrottu nimenselitystarinana, mutta se on tyypillinen jonkun muinaisen kertojan kieli poskessa juttelema juttu. Telkkä on sorsalinnun nimityksenä itäinen: jos tuo selitys olisi tosi, pitäisi paikannimen olla Sotkantaival. Linnun läntinen nimi on sotka.”

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.