Mäkelän Kauppapuutarha avasi kiehtovan kukkakaupan Ideaparkiin

Syksyn upeaa kukkaloistoa Mäkelän kauppapuutarhassa.
Elisa Mäkelä ja Klaus Mäkelä ovat ajankohtaisten syklaamien parissa. Syklaamit ovat tarjoustuotteena puutarhan uudessa Ideaparkin myymälässä.

Ideaparkin myymälässä on kukkabaari, josta jokainen voi itse koota haluamansa kaltaisen kimpun. Milla Ala-Uotilalta ja Elisa Mäkelältä saa halutessaan vinkkejä.

Ihanat tuoreet kukat ja trendikkäät sisustustuotteet löytyvät Ideaparkiin avatusta uudesta, Mäkelän Kauppapuutarhan kukkakaupasta. Liikkeen kruununa on värikäs kukkabaari, jossa voi itse koota juuri oman näköisensä kimpun. Asiakkaita palvelevat alan huippuammatilaiset.

Uudessa myymälässä myydään Mäkelän Kauppapuurhan omia tuotteita, jotka tulevat läheltä, vain kuuden kilometrin päästä.

− Puutarhamme tuottaa kukkia ympäri vuoden. Kukkamme ovat tuoreita ja oikeaa lähituotantoa. Lisäksi myymme muiden puutarhojen tuotantoa ja ulkomailta tulevia eksoottisempia lajikkeita. Haluamme tarjota hyvän ja laadukkaan valikoiman, kertoo Elisa Mäkelä.

Myymälän kukkabaarissa pääsee itse tekemään kimppuja leikkokukista.

− Kukkabaari on kuin karkkikauppa. Jokainen voi rauhassa koota omannäköisensä kimpun. Halutessaan saa vinkkejä kukkasidonnan ammattilaisilta. Kuten Milla Ala-Uotilalta, joka on myös opettanut kukkasidontaa puutarhaoppilaitoksessa.

 

Nykyaikaiseen kukkakauppaan kuuluvat myös muut sisustustuotteet.

− Kauniit ja tyylikkäät tuotteet sopivat hyvin kukkien rinnalle, sanoo Elisa Mäkelä, joka on ennen puutarhauraa opiskellut- ja työskennellyt  muotoilijana Milanossa sekä tehnyt myynnin parissa töitä Helsingissä.

Kukat sopivat hyvin nykyaikaiseen ympäristöajatteluun, oli kysymys sitten sisustuksesta tai vaikkapa muistamisesta.

Kukat luovat erityisen hetken. Sen jälkeen ne voi laittaa hyvällä omalla tunnolla kierrätykseen, Elisa Mäkelä sanoo.

 

Jo vuodesta 1955 toimineella Mäkelän Kauppapuutarhalla on ennestään ollut kesämyymälä Kuokkalan puutarhan yhteydessä. Sitä kehitetään ja sen toiminta jatkuu kesämyymälänä.

Ideaparkin myymälä on kauppapuutarhan ensimmäinen ympärivuotinen myymälä. Tähän asti kauppapuutarha on myynyt kukkia kukkakauppoihin, kauppaketjuille, kaupungeille ja kunnille.

− Tukkumyynti ja sopimusmyynti ovat merkittäviä. Kauppapuutarha toimittaa ja talvettaa Tampereen kaupungin kesäkukat. Viime kesänä kukkia toimitettiin 35 000, kertoo Klaus Mäkelä.

Pienempi erä kukkia meni lisäksi Turun kaupungille, Lempäälän kunnalle ja seurakunnalle.

 

Ekologisuus on aina ollut keskeinen osa puutarhan toimintaa. Kuokkalan puutarha lämpiää pirkanmaalaisella hakkeella ja vesi otetaan vierestä Pyhäjärvestä. Myös Lastusten puutarhalla siirrytään lähivuosina maakaasusta maakunnan hakkeeseen.

− Kotimaisuus, korkea laatu ja ekologisuus ovat tärkeimpiä arvojamme. Haluamme tarjota vaihtoehdon vaikuttaa ja mahdollisuuden ostaa suomalaisia, lähellä tuotettuja kasveja ja kukkia, Klaus Mäkelä painottaa.

Tietolaatikko:

Mäkelän Kauppapuutarha aloitti toimintansa 1955 Lempäälässä. Kuokkalan Jaran tilasta lohkaistiin alue Vuokko ja Aarno Mäkelän puutarhan käyttöön.

Toiminta alkoi avomaan viljelyksillä, mutta ian nousivat ensimmäiset kasvihuoneet, joissa viljeltiin vihanneksia. Myös omenapuiden kasvatus ja jalostus olivat merkittävää toimintaa alkuvuosina. Puutarha tuotti myös hunajaa ja kananmunia. Muun tuotannon ohella kasvatettiin kukkia, joita myytiin suoraan puutarhalta.

Oma kukkakauppa perustettiin 1970 Lempäälän keskustaan, missä se toimii edelleen. Nykyisin kukkakauppa ja puutarha toimivat erillisinä yrityksinä.

Puutarha hankki lisää viljelyalaa ostamalla 2014 entisen Kalevan puutarhan tilat Lempäälän Lastusista.

Hankinta mahdollisti laajemman ryhmäkasvien viljelyt kevät-kesälle sekä suuremman joulutähtimäärän viljelyn jouluksi.

Tukkumyynnin lisäksi puutarha aloitti suoramyynnin uudelleen keväällä 2012. Kesämyyntiin on tarjolla valikoiman perinteisiä sekä yllätyksellisiä tuotteita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?