Tartu kirjaan: Hakkarin koulussa kannustetaan lukemaan

Ihania ja innostavia lukuhetkiä kaikille lempääläisille kirjojen parissa, Riikka Reini ja Piila Paalanen toivottavat.

Heikkenevä lukutaito on suuri huolenaihe Suomessa. Nyky-yhteiskunnassa lukutaidon merkitys kasvaa, mutta valitettavasti lukutaito, etenkin poikien, heikkenee Suomessa koko ajan. Pisa-tutkimusten mukaan suomalaisten nuorten kohdalla lukutaito on laskenut huimaa vauhtia vuodesta 2000 alkaen. Suomessa on kuitenkin kaikki mahdollisuudet pysyä lukutaidon kärkimaana.

Miten sitten lukutaito ja -innostus saadaan nousuun? Kotien asenne ja tuki on erityisen tärkeää ja koulussa pystymme tekemään oman osamme lukutaidon kehittämiseksi ja parantamiseksi. Lempäälässä Hakkarin koulussa lukutaito ja lukeminen on nostettu koko vuoden yhdeksi pääteemaksi.

Hakkarin koulussa on syysloman jälkeen lukuviikko, jolloin koko viikko keskitytään tieto- ja kaunokirjallisuuden lukemiseen. Jokaisella luokalla on oma teemansa, kuten toinen maailmansota, teknologia ja tieteiskirjallisuus tai urheilijoiden elämäkerrat. Tavoitteena on, että jokainen oppilas lukee viikon aikana vähintään yhden kirjan, nopeammat lukijat useampia. Lukuviikon jälkeen teemoja käsitellään eri oppiaineiden tunneilla eri näkökulmista ja tehdään esimerkiksi henkilökuvia, kirjavinkkauksia, mainoksia ja taidetta.

Lisäksi lukuviikolla on teemaan liittyvää oheisohjelmaa, jossa puhutaan lukutaidon merkityksestä, päästään kuuntelemaan suomalaista kirjailijaa sekä kirjaston ja Suomalaisen kirjakaupan kirjavinkkauksia eri genreistä ja syksyn uutuuskirjoista. Hakkarissa yhtenä lukuviikon vieraana on toimittaja Aleksis Salusjärvi, joka kertoo nuorille, miksi lukeminen kannattaa. Toinen viikon vieras on kirjailija Tapani Bagge, joka valottaa, miten tarinat syntyvät ja millaista kirjailijan työ on.

Viikon päättää koko koulun yhteinen kirjallisuuspaneeli, jossa eri luokka-asteilta kuusi oppilasta keskustelee kirjallisuudesta, omista lukukokemuksistaan, lukutaidosta sekä sen merkityksestä.

Iso kiitos kuuluu Lempäälän kirjastolle, joka on osaltaan mahdollistanut meidän lukuviikkomme hankkimalla noin 800 toivottujen teemojen mukaista kirjaa.

 

Piila Paalanen ja Riikka Reini,
äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat,
Hakkarin koulu

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?