Ikäihmisiä vietiin kauppakeskuskävelylle

Ikäihmiset kokeilivat kulttuurituokiossa onnistuneesti valomaalausten tekemistä. Kuva: Noora Parkkonen

Valtakunnallisella vanhusten viikolla oli mahdollista tutustua Lempäälän kunnan ”60+ Kulttuurikalenterin” ohjelmaan Kulttuurikeskus PiiPoossa. Paikalle saapui kauppakeskuskävelylle ja kulttuurituokioon osallistuvia lempääläläisiä sekä tutustumaan

Paikalle saapui kauppakeskuskävelyyn osallistuvia ikäihmisiä. Kuva: Noora Parkkonen

tulleita ikäihmisiä Himminkodosta hoitajien ja vapaaehtoisten ulkoiluystäviensä kanssa.

Kävely alkoi alkuvenyttelyillä fysioterapeutin johdolla, ja Ideaparkissa tehdyn lenkin jälkeen kahviteltiin PiiPoossa.

Lempäälän kunnan liikunnanohjaaja Paula Eloranta kertoi ulkoiluystävätoiminnasta ja ulkoiluystävät saivat muistamisiksi heijastavat vyötärölaukut.

Kulttuurituokiossa kokeiltiin tällä kertaa valomaalausta eli valoilla tehtävien kuvioiden valokuvaamista.

Paikalla oli liki 70 henkeä. Tapahtuma toi yhteen ikäihmisiä eri elämäntilanteista,  ja vanhoihin tuttuihinkin törmättiin.

Kulttuurikeskus PiuPoossa järjestettiin ikäihmisten kulttuurituokio. Kuva: Noora Parkkonen

Yli neljän vuoden ajan pyörineisiin kauppakeskuskävelyihin ja kulttuurituokioihin on muodostunut aktiivinen vakiporukka, johon toivotetaan kaikki uudet lämpimästi tervetulleiksi, ja miltei joka kerta joku ensikertalainen onkin paikalla.

Yhdessä olo liikunnan, kahvittelun ja kulttuurin merkeissä on virkistävää ja maksutonta matalan kynnyksen harrastamista. Eräs kävijä totesi syksyn ensimmäisen kulttuurituokion jälkeen:

– Täällä on niin mukavaa, kun ei tarvitse osata mitään, mutta silti pääsee osallistumaan.

Juuri tuohon kiteytyy ajatus toiminnan sisällöstä: tule sellaisena kuin olet ja huomaatkin pian löytäväsi itsestäsi uusiakin puolia.

 

Valtakunnallinen ”Vie vanhus ulos” -kampanja (11.9.–11.10.) kannustaa lähtemään yhdessä ulos. Lempäälässä kampanjan päätöspäivää vietettiin etukäteen, kauppakeskuskävelyyn tutustuen.

Ikäinstituutin kampanja on vuodesta 2011 innostanut vapaaehtoisia tukea tarvitsevien iäkkäiden ulkoilukavereiksi. Hyvään vanhuuteen kuuluu mahdollisuus säännölliseen ulkoiluun. Liian usein ulkoilu jää vähäiseksi heikentyneen liikkumiskyvyn, muistiongelman, yksinäisyyden tai kaatumisen pelon vuoksi. Yli puolet 80 vuotta täyttäneistä kokee vaikeuksia puolen kilometrin kävelyssä.

Lempäälän kunta on järjestänyt vapaaehtoisille ulkoiluystäväkoulutuksen syksyllä 2017. Seuraava koulutus järjestetään ensi keväänä.

Ensimmäinen vuosi toiminnassa on kohta takana. Liikuntapalveluissa on mukana 12 ulkoiluystävää, jotka ulkoilevat iäkkään kanssa sovitusti kerran viikossa. Ulkoiluystävätoiveen liikuntapalveluille voi tehdä iäkäs itse, omainen tai työntekijä iäkkään puolesta. Ulkoilu edistää hyvinvointia moni tavoin. Yhteinen ulkoilu antaa piristystä sekä ulkoiluystävän että ulkoilijan päivään.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.