Yhdeksän pistettä, sarjajohto ja kasa ongelmia

Kuva: Antti Raunio
18-vuotta, 172 senttiä ja 72 kiloa. Tässä on tämän alkukauden sensaatiopelaaja Mestiksessä. Kristian Tanuksen saldona oli mahtavat viisi osumaa menneen viikon peleissä.

LeKi–TuTo 5– 0, IPK–LeKi 3–5, Jokipojat–LeKi 1–3

Pelien henget: Urheilussa usein vaikeudet hitsaavat joukkuetta tiiviiksi ja taistelevammaksi. Niin kävi Lempäälän Kisankin kohdalla, sillä mennyt viikko oli pelillisesti täysosuma – aivan kympin tasoa. Taustaongelmat silti velloivat korkeilla laineilla, valmennusjohto Miikka Kuusela ja Juha Selin olivat alkuviikon kokonaan poissa joukkueen toiminnasta. Selin palasi remmiin Itä-Suomen kiertueelle, mutta Kuusela oli sieltä pois, henkilökohtaisten syiden takia.

Itse peleissä Kisa oli energinen ja tehokas. Maalissa Kimmo Rautiainen pelasi loistavat kolme ottelua ja kenttäpelaajien ykköshahmoina olivat pakki Matias Haaranen ja hyökkääjä Kristian Tanus. Kisa on tätä kirjoitettaessa sarjakärjessä, mikä ei ole aivan tavatonta, mutta tokikin harvinainen näky seuran 12-vuotisella Mestis-taipaleella.

Kommentit tapahtumista: – Meillä oli talouteen liittyviä isoja murheita, jotka heijastuivat Kuuselan ja Selinin toimintaan. Asioita on pyritty saamaan ja on saatukin järjestymään, joten kyllä Kuusela palaa paikalleen alkuviikosta, uskoo LeKi-Hockey Oy:sta Mestis-joukkueen arkiasioita pyörittävä Jukka Laakso.

– Minun oli niin sanotusti puhallettava hetkeksi peli poikki, kun asioiden setviminen oli kesken. Hommia on saatu liikahtamaan eteenpäin, olisin matkannut Itä-Suomeen joukkueen kanssa, mutta Laakson kanssa sovimme, että jätän reissun vielä väliin perhesyiden takia, kommentoi Miikka Kuusela.

– Joukkue tiivistyi keskiviikon TuTo-peliin ja pelaajat ottivat hienosti vastuuta joukkueesta. Esimerkiksi kokenut Niclas Lucenius esitti loistavaa johtajuutta, käytti valmennuksen puheenvuoron apuvalmentaja Harri Kohvakka TuTo-pelin jälkeen. Kohvakan apuna vaihtoaitiossa Hakkarissa hääri myös loukkaantumisen takia kaukalosta poissa oleva Sami Laakso sekä joukkueen maalivahtivalmentaja Pekka Korhonen. Juha Selin puolestaan oli pääkäskijänä Iisalmessa ja Joensuussa.

Valmentaminen ja toimiminen LeKissä: Mestis on urheilullisesti liki ammattilassarja, jossa pelataan paljon, treenataan paljon ja moni pelaajista tähtää urallaan isompiin sarjoihin. Seurojen taustalla toimitaan sen sijaan lähes harrastepohjalta. Moni on mukana rakkaudesta lajiin. Esimerkiksi Miikka Kuusela tekee Hakkarin koulussa opettajan työtä valmentamisen lisäksi. Valmentajakaan ei voi vain ajatella, että hän vetää treenit ja pistää ottelupäivinä pikkutakin yllensä ja johtaa ottelun. Valmentajan toimenkuva on etenkin LeKissä todella monipolvinen homma, jota Kuusela on esimerkillisen uutterasti jaksanut hoitaa.

Lempäälässä on Mestiksen eteen ollut aina aikaansa ja energiaansa uhraavia taustamuurahaisia, ilman heitä ei käynnissä olisi 12. kausi vaativassa sarjassa. Taustatekijöitä vaan on ollut ja on edelleen liian vähän. Moni mukaan lähteneistä on uupunut ison taakan alla. Taakasta raskaan tekee varainhankinta, joka LeKilläkin muodostuu monista todella pienistä puroista. Toivottavaa olisi, että kaikki ne, jotka Mestis-kiekkoilun eteen töitä haluavat tehdä, mahtuisivat saman pöydän ääreen sopimaan ja jakamaan vaativia ja aikaa vieviä tehtäviä. Näin Mestis-toiminta voisi jatkua Lempäälässä vielä vuosien ja miksei vuosikymmentenkin ajan eteenpäin.

Haarasen ja Tanuksen tehot huikeita: Kaukalossa Kisalla meni lujaa. Moni pelaaja pelasi loistavan viikon, semminkin kun muistaa, että Iisalmessa ja Joensuussa LeKi oli vain 16 kenttäpelaajan voimin matkassa mukana. Keskiviikkona TuTo-voitossa pakki Matias Haaranen ei ollut mukana, vaan hän palveli isänmaata armeijan metsäleirillä. Sieltä vapauduttuaan pienikokoinen luistintaituri laittoi hyrskynmyrskyn ja latoi Itä-Suomessa veret seisauttavat tehot kaksi maalia ja kolme syöttöä. Kristian Tanuksen saldo oli kolmessa peissä viisi maalia. Tanuskin kuuluu kooltaan luokkaan ”taskuraketit”, mutta luistelutaidoltaan hän on kuin jäätanssija ja kuti lähtee melkein kuin Patrik Laineelta.

Mitä seuraavaksi?: Kolmen pelin viikko tahdilla edetään edelleen. Keskiviikkona Hakkariin saapuu toisen kerran jo tällä kaudella Kiekko-Vantaa. Rovaniemelle LeKi matkustaa perjantaina ja pudottautuu sieltä alaspäin Iisalmeen lauantaiksi.

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.