Hävikkiruoka: Lempoisten seurakuntatalossa kuntalainen saa kahden euron lounaan kahdesti viikossa

Käy äänestämässä: Lempäälän kunta ehdolla vuoden keittiötekovoittajaksi

Le Hung Cuong mittaa, että Himmin valmistuskeittiöstä tuodun ylijäämäruuan lämpötila on säilynyt tarjoilukelpoisena. Kuva: Erkki Koivisto

Valtakunnallisesta vuoden keittiöteko 2018 -palkinnosta on kymmenen ehdokkaan joukossa kisaamassa Lempäälän kunnan hanke, jossa valmistuskeittiöiden hävikki käytetään hyödyksi kuntalaisten viikoittaisissa ruokahetkissä.

Lempäälän kunnan, ev.-lut. seurakunnan ja Lempäälän-Vesilahden Työttömät ry:n yhteistyönä järjestämä, kuntalaisille suunnattu viikoittainen ruokailuhetki on tulos kunnan halusta käyttää hävikkiruoka hyödyksi järkevästi. Tarjolla on kunnan ruokapalveluiden kolmen yksikön Himmin, Hakkarin ja Moision keittiöiden tarpeista ylijäänyttä ruokaa, jota ei haluta heittää roskiin.

Tämän vuoden tammikuussa aloitetun toiminnan tarkoituksena on luoda myös yhteisöllisyyttä mukavan ja rennon yhteisen ruokailuhetken muodossa. Ruokailuun ovat tervetulleita mukaan kaikki kuntalaiset.

Alkuun tarjontaa oli kerran viikossa. Nyt Lempoisten seurakuntasalissa lounastetaan kahdesti viikossa, tiistaisin ja keskiviikkoisin.

– Voi kun saisimme toisenkin tällaisen pisteen kunnan pohjoispäähän, vaikka Sääksjärvelle, huokaa työvalmentaja Pia Päivinen Lempäälän kunnan työpajatoiminnasta.

Syyslomaviikon keskiviikkona seurakuntatalon salin oven takana odottaa vartin päästä alkavan tarjoilun alkamista seitsemän asiakasta. Tarjolla on gulassipataa, riisiä ja salaattia, jonka Kierrätyskeskus Varikon pojat ovat lisukkeineen tuoneet pakettiautolla lämpölaatikoissa Himmistä. Hakkari on syyslomaviikon suljettu ja Moisiosta ruoka menee nyt päiväkoteihin.

Parhaimmillaan asiakkaita ruokahetkessä on yli 70. Yleensä asiakkaita on 30–50. Nyt syyslomaviikolla heitä on vähemmän, edellispäivänä tiistaina vain 15.

– Yleensä täältä ei mene mitään roskiin, sanoo Päivinen.

– Pääasiassa asiakkaat ovat eläkeläisiä ja työttömiä. Syömässä käy myös lapsiperheitä. Kaikki ovat tervetulleita. Täällä käydään Sääksjärveltä asti, Päivinen sanoo.

 

Työvalmentaja Pia Päivinen asettelee Lempoisten seurakuntatalon salissa tykötarpeita valmiiksi kohta alkavaa ruokahetkeä varten. Kuva: Erkki Koivisto

Ammattikeittiöiden toiminnan kehittämiseen ja ruokailijoiden ateriointielämyksen parantamiseen kannustava ”Vuoden Keittiöteko” -kisan voittaja julkistetaan Ateria18-tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 15. marraskuuta. Kilpailussa etsitään suomalaista keittiötekoa tai -tiimiä, joka luo ravintolaan uusia toimintamalleja, teknologiaa tai palveluita, joista on hyötyä sekä aterioiden valmistajille että niiden nauttijoille.

Finaaliin on valittu kymmenen parasta keittiötekoehdokasta. Yksi niistä on Lempäälästä ja muut  Helsingistä, Järvenpäästä, Orivedeltä, Porista, Forssasta ja Turusta. Mukana loppukilpailussa on viisi ravintolaa, kaksi kuntaa tai kaupunkia, kaksi mobiiliapplikaatiota ja yksi vaihtoehtoisiin proteiininlähteisiin keskittynyt hanke.

Palkinnon tarkoituksena on kannustaa ravintola- ja suurkeittiöalan toimijoita uudistamaan vanhoja toimintamallejaan ja tehostamaan niin ravintolan kuin koko Suomen yhteisten varojen käyttöä mausta ja laadusta tinkimättä. Kolmannen kerran järjestettävään kisaan ilmoitettiin yli 50 ehdokasta. Mukana loppukilpailussa on viisi ravintolaa, kaksi kuntaa tai kaupunkia, kaksi mobiiliapplikaatiota ja yksi vaihtoehtoisiin proteiininlähteisiin keskittynyt hanke.

Kilpailun voittaja saa neljän hengen matkan työyhteisölleen tammikuussa 2019 pidettävään Bocuse d’Or -kilpailuun Lyoniin.

Vuonna 2017 palkinto annettiin Vantaan kaupungin ja Vantaan seurakunnan hallinnoimalle verkostolle, joka on luonut mallin vantaalaiselle yhteisölliselle ruoka-aputoiminnalle ja hävikkiruoan keskitetylle jakelulle.

Viime vuonna mukaan otettiin myös yleisöpalkinto, joka meni ylivoimaisella äänimäärällä Uudessakaupungissa ja Turussa toimivalle ravintoloitsija Iiro Toivaselle, joka lahjoittaa lounailta myymättä jääneitä annoksia vähävaraisille lapsiperheille. Myös tänä vuonna yleisö voi äänestää omaa ehdokastaan 31. lokakuuta saakka osoitteessa www.keittioteko.fi.

 

Yhteinen ruokahetki

 

Paikka: Lempoisten seurakuntasali, os. Kirkkopolku 1.

Aika: tiistaisin ja keskiviikkoisin kello 13–14

Lounasta tarjoillaan niin kauan kuin ruokaa riittää.

Lounaan hinta on 2 €/henkilö. Lapsille ruokailu on ilmainen.

Lounasta tarjoillaan kunnan ruokalistojen mukaisesti vaihtelevasti ja siihen sisältyy myös kahvi. Mikäli kyseisenä päivänä ylijäämäruokaa ei jää, laitetaan tarjolle muuta pientä suolaista.

Ruokaa ei voi ostaa mukaan.

Ruokailun järjestävät thteistyössä Lempäälän ev.-lut. seurakunta, kunnan ruokapalvelut ja työllisyyspalvelut sekä Lempäälän-Vesilahden työttömät ry.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.