Elinkelpoinen maapallo on iloinen asia!

Ennustaminen on vaikeaa, etenkin tulevaisuuden ennustaminen, siteeraa Lempäälän-Vesilahden Sanomien viime pääkirjoitus (LVS 17.10.) Mauno Koivistoa. Kansainvälinen ilmastopaneeli julkisti hiljattain arvion ilmastonmuutoksesta ja siitä, miten nopeita toimia sen hillitseminen vaatii.

Ennusteet ovat ennusteita, mutta ilmastonmuutos näkyy jo nyt: entistä rajumpia hurrikaaneja Pohjois-Amerikassa, kuolemantapauksia aiheuttanut tulva Etelä-Ranskassa sekä ennätyksellisen kuiva, helteinen ja maanviljelykselle karmea viime kesä täällä Suomessa. Samalla kun maapallon keskilämpötila nousee, yleistyvät erilaiset aiemmin poikkeukselliset ja äärimmäiset sääilmiöt – esimerkiksi ennätyssateet ja ennätyshelteet.

Takavuosina puhuttiin paljonkin ilmakehän otsonikadosta ja sitä aiheuttavista freonikaasuista. Toisin kuin pääkirjoituksessa kerrotaan, freoniongelma ja otsonikato eivät suinkaan ”mystisesti hävinneet”.

Vuonna 1987 solmittiin kansainvälinen Montrealin sopimus, jolla mm. jääkaapeissa ja suihkepulloissa käytetyt CFC-yhdisteet eli freonit kiellettiin. Sopimukseen ovat liittyneet kaikki valtiot Kiinaa myöten.

Sopimuksen ansiosta freonipäästöt ovat tuntuvasti vähentyneet, vaikka freonikieltoa on myös rikottu. Tämän vuosikymmenen havaintojen perusteella otsonikerros vaikuttaa olevan hitaasti toipumassa. Otsonikerros suojaa maapalloa liian voimakkaalta Auringon ultraviolettisäteilyltä, joten se on kaikelle elolliselle tarpeellinen.

Montrealin sopimus on hyvä esimerkki siitä, että maailmanlaajuisiin ongelmiin on mahdollista tarttua ja löytää ratkaisuja. Ilmastonmuutoksen hillitseminen on laajempi ja vaikeampi kokonaisuus kuin otsonikadon pysäyttäminen – kun ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia tulee niin lämmityksestä, teollisuudesta, moottoriajoneuvoista kuin ruuan tuotannostakin, muutoksia tarvitaan aika monessa asiassa.

Valtioilla ja hallituksilla on suuri vastuu, mutta meidän tavallisten kansalaisten ei kannata jäädä odottelemaan kieltoja ja määräyksiä. Voimme aloittaa oman osuutemme tekemisen vaikka saman tien: vähemmän lentomatkailua, vähemmän autoilua, vähemmän kulutusta, vähemmän lihansyöntiä ja niin edelleen. Vaikka aurinkopaneelit talon katolle tuottamaan päästötöntä energiaa. Elinkelpoinen maapallo on iloinen asia!

 

Elina Korkee

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.