Ultrajuoksu kysyy henkistä kanttia

Lempääläinen Janne Tuomisto juoksi 100 kilometriä seitsemässä tunnissa

Maaliin pääsy oli riemukas hetki Janne Tuomistolle. Kuva: Jarno Maimonen

– Olen häkeltynyt, olen vieläkin sumussa, että mitä tapahtui, Janne Tuomisto naurahtaa.

Lempäälän Sääksjärvellä asuva Tuomisto juoksi sunnuntaina 14. lokakuuta 100 kilometrin epäviralliseen Suomen mestaruuteen ajalla 7:32:45.

Kisa käytiin Tampereella Wihan Kilometrit -nimisessä tapahtumassa Pirkkahallin ympäristössä 3,333 km:n mittaisella reitillä, josta osa oli asfalttia ja osa hiekkatietä.

Kisa oli Tuomiston ensimmäinen ultrajuoksukisa. Ultrajuoksulla tarkoitetaan kaikkia maratonia, eli 42,195 kilometriä pidempiä juoksumatkoja. Maratoneista hänellä on aiempaa kokemusta muun muassa Helsingistä ja Tukholmasta.

– Alku meni hyvin, ja tiesin, että ensimmäiset 40 kilometriä menee helposti, mutta sitten alkoivat vaivat. 50 kilometrin paikkeilla takareidet alkoivat hieman tökkiä ja vauhti hiipui. 60 kilometrin kohdalla kävin päänsisäistä taistoa, että kuinkahan tässä käy. Pohdin, etten välttämättä pääse maaliin asti, Tuomisto kuvaa.

Matka koetteli miestä etenkin 84 kilometrin kohdalla.

– 84 kilometrin kohdalla tuli tunne, että enää ei juoksu kulje, ja että vauhti loppuu kokonaan. Tuntui, että on pakko ryhtyä kävelemään, mutta ymmärsin, että jos alan kävellä, en pysty juoksua enää uudelleen aloittamaan. Pääsin jotenkin sen yli ja oloa pystyi sietämään.

– Vielä viisi-kuusi kilometriä ennen maalia ajattelin, etten pääse viivan yli. Kun viimeinen suora aukeni, riemulla ei ollut rajoja, Tiesin, että tätä ei voi mokata.

Kiskohitsaajana työskentelevä Janne Tuomisto aloitti juoksemisen yhdeksän vuotta sitten esikoisen synnyttyä.

– Painoin niihin aikoihin 93 kiloa, ja ajattelin, että näin en voi jatkaa. Laitoin poikani rattaisiin ja ryhdyin kävelemään, Tuomisto kuvaa juoksuharrastuksen alkuvaiheita.

Tahti kiristyi hiljalleen ja matkat pitenivät, ja vuonna 2013 hän aloitti juoksemaan säännöllisemmin. Tätä nykyä juoksukilometrejä tulee viikossa noin 100 ja vuodessa noin 5 000.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.