Rasisti siellä muttei täällä

Erkki Koivisto. Kuva: Jussi Saarinen

Verraten iäkäs naispuolinen lehden lukija Vesilahdesta otti muutamia vuosia sitten yhteyttä Lempäälän-Vesilahden Sanomien toimitukseen. Soittaja kummasteli, miksi paikallislehti ei uutisoi, vaan vaikenee jostain syystä kuoliaaksi, vaikka maahanmuuttajamiehet käyttävät seksuaalisesti hyväkseen kotikylän nuoria tyttöjä.
Huolestuneen vanhuksen ”tietolähde” oli sosiaalinen media, ja uutinen vailla pienintäkään todellisuuspohjaa.
En sitten tiedä, oliko mummo lukenut facebookissa noihin aikoihin ahkerasti linkattua MV-verkkolehteä vai mahdollisesti jotain muuta vastaavaa maahanmuuttajavastaista valemediaa. Samoihin aikoihin MV-lehti julkaisi joka tapauksessa netissä – taas perättömän – ”uutisensa”, joka koski vastaavanlaista lasten hyväksikäyttöä tällä kertaa Lempäälässä Sääksjärvellä käyttäen luvatta Lempäälän-Vesilahden Sanomiin ottamaani lehtikuvaa. Kuva esitti Lempäälän keskustan S-marketin avajaisia, ei siis edes Sääksjärveä.

Aina ei kannata uskoa, mitä kirjoitetaan. Kaikki painettukaan ei ole jumalan sanaa. Oikean median uskottavuutta on vuosien ajan nakertanut ilmeisen tarkoituksellisesti vuonna 2014 perustettu MV-media, jonka julkaisun nimi on MV??!! ja aiemmin Mitä Vittua? ja MV-lehti.
Vieläkin julkaisu löytyy netistä, mutta sivustolta näyttävät mainostajat poistuneen.
Nettijulkaisu oli vihdoin tuomiolla, ja sen perustaja Ilja Janitskin sai lähes kahden vuoden ehdottoman vankeusrangaistuksen yhteensä 16 rikoksesta, joista lievimmät koskivat tekijänoikeuksien rikkomisia, kuten muiden medioiden aineistojen luvatonta käyttöä. Oikeus katsoi, että MV-lehdessä julkaistiin 2014–18 lukuisia loukkaavia ja rasistisia kirjoituksia. Pidättämistään Andorrassa pakoillut Janitskin tuomittiin mm. kunnianloukkausrikoksista ja kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
Samassa jutussa dosentti Johan Bäckman tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen muun muassa toimittajaan kohdistuneesta vainoamisesta.

On hyvä, että syytteet pitivät ja tuomio tuli. Se on tervetullut muistutus meille kaikille siitä, että kukin on vastuussa tekemisistään, myös sanomisistaan. Ei internet voi olla muusta maailmasta erillinen temmellyskenttä, jossa normaalit moraalisäännöt, lait ja asetukset eivät pätisi.
Sananvapaus on tärkeä perusoikeus kansalaisen ilmaista ja vastaanottaa julkisuudessa mielipiteitä. Sananvapautta pitää suojella viimeiseen asti, mutta ei sananvapauden suojista voi eikä saa huudella mitä tahansa. Vapaus tuo myös vastuun.
Netissä tuntuu vallitsevan vääristynyt  vapauden illuusio. Jokainen netin keskustelupalstaa seurannut, moderoijista puhumattakaan, voi havaita, että ihan tavantallaaja voi siellä riehaantua rasistiksi asti. Kummallinen on ihmissielu.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.