Pääkirjoitus säikäytti

Päätoimittaja Kari Pusan pääkirjoituksesta 17.10.2018 saa käsityksen, että ilmastonmuutoksesta puhuminen on pelottelua. Väite on melkoisen raju, kun ottaa huomioon tutkijayhteisön suuren yksimielisyyden ilmastonmuutoksesta, sen syistä ja seurauksista. Minusta se, että tieteellisen tiedon jakamista ja käsittelyä julkisuudessa väitetään pelotteluksi ja jopa ennustamiseksi, on pelottavaa. Samoin se, että mielipiteet sotketaan tutkimuksin todettuihin faktoihin ja se, että kenen tahansa näkemyksellä olisi yhtä suuri oikeus totuuteen asiassa kuin asiassa. Pienen paikallislehden päätoimittajan toivoisi perustavan juttunsa faktoihin, vaikka tarkoituksena olisi provosointikin.

Viime viikolla julkaistu IPCC:n raportti ei ole mikä tahansa näkemys, vaan kansainvälisen tutkijayhteisön laajan työn tulos. Raportti on kooste uusimmasta ilmastotutkimuksesta ja siinä viitataan tuhansiin tutkimuksiin.

Pusa viittaa kirjoituksessaan myös freonien aiheuttamaan ilmakehän otsonikadon mystiseen katoamiseen. Yläilmakehän otsonikatoa saatiin hillittyä kansainvälisellä sopimuksella, mutta ikävä kyllä ongelma ei ole kadonnut mihinkään. Viime toukokuussa Yle uutisoi useiden tutkijoiden havainneen napa-alueilla jälleen laajan otsonikerroksen ohentumisen. Havainnot oli tehty useiden tutkimuslaitosten yhteistyönä (Yle 16.5.2018). Kuukautta myöhemmin Yle kertoi New York Timesin selvittäneen asiaa omien sekä riippumattomien tutkijoiden avulla ja jäljittäneen freonipäästöt aasialaisiin syrjäseutujen tehtaisiin, joissa edelleen käytetään kiellettyjä kylmäaineita, koska ne ovat halvempia kuin haitattomat vaihtoehdot (Yle 26.6.2018). Uutisen mukaan tehtaissa ei myöskään ollut tietoa freonien haitallisuudesta.

Luottamus lehteen on koetuksella, kun päätoimittaja pelottelun estämisen nimissä alkaa kyseenalaistaa uutisia tieteellisistä tutkimuksista. Onneksi suomalaisissa tutkijayhteisöissä ja yliopistoissa on sitouduttu tutkimustiedon avoimuuteen, tietoa löytyy esim. www.uta.fi/tutkimus/avoin-tiede. Molemmista edellä mainituista ympäristöuhista saa tutkimukseen perustuvaa tietoa esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen sivuilta.

 

Saana Raatikainen

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.