Kaukalon kulisseista – tilastot paljastavat LeKin syyslennon salaisuudet

Antti Raunio. Kuva: Arja Raunio

Lempäälän Kisan syysvire jääkiekon Mestiksessä on ollut huikaiseva. Joukkue johtaa sarjaa 11 ottelun jälkeen 24 pisteellä, ja mukavalla neljän pisteen marginaalilla sarjakakkoseen Jokipoikiin.

Usein kuule lausahduksen ”vale, emävale, tilasto”, mutta tilastoista pystyy näkemään asioita, joita silmä ei erota. Hyvät tilastot johtuvat vahvasti sujuneista peleistä, ja toisinpäin: hyvillä tilastonoteerauksilla on mahdollistunut piikkipaikka. Kun luo silmäyksen Mestiksen dataan, voi helposti sanoa, että LeKi on ollut alkukauden paras ryhmä.

Aloitetaan maalinsuulta. Alkukaudesta Kisa-maalilla on torjunut neljä maalivahtia upeilla tilastoilla. Antti Karjalainen: 1 peli, torjuntaprosentti 94,59 ja tilastokakkonen. Kuusi peliä urakoinut Kimmo Rautiainen on pysäyttänyt mustaa 92,31 prosentin tehoilla. Leevi Nikkinen on torjunut kahdessa pelissä 92,11 prosentilla. Vain Arttu Kulmala on jäänyt alle 92 prosentin. On selvää, että luotettava maalivahtipeli antaa selkärangan voittamiselle.

Tehdyissä maaleissa Kisa on sarjan paras, koossa on 44 osumaa. Omissa on kolissut 28 kertaa, se on kahdeksanneksi vähiten. Maalijakauma osoittaa, että LeKi on pohjustanut voittonsa vahvoilla avauserillä. Avauserissä Kisan maaliero on +6, toisissa erissä +4 ja päätöserissä +2. Kun alussa pääsee johtoon, helpottaa se kummasti voittamista. Kaikki jatkoaikapelit LeKi on voittanut.

Kisa on ollut vahva uusitussa kotiareenassaan Hakkarissa, saldo on neljä puhdasta voittoa ja vain niukka Jokipojat-tappio. Mutta huomioitavaa on ollut lento vierasjäällä. Saldo on 12 pistettä kuudesta pelistä, se on sarjan paras pistesaldo vieraspeleissä.

Sitten päästään pistepörssin tarkasteluun, mikä on LeKi-faneille tällä hetkellä herkkua. Sarjan paras pelaaja löytyy nimittäin Saukkopaitojen pukukopista: Niclas Lucenius. 11 peliä on tuonut 2+16=18 tehopistettä ja jaetun pistepörssin kärkipaikan Hermeksen Samu Markkulan kanssa.

Kuva: Antti Raunio
Niclas Lucenius (10) on ollut alkukauden pitelemätön ja johtaa jaetusti Mestiksen pistepörssiä.

Kisan hyökkääjät dominoivat eri pörssitilastoja: Lucenius johtaa piste- ja syöttöpörssiä ja upeaa alkukautta pelaava 18-vuotias Kristian Tanus johtaa maalipörssiä kymmenellä maalilla yhdessä K-Vantaan Miro-Pekka Saarelaisen kanssa. Onkin helppo vetää yhtäläisyysmerkki ykköspelaajien kovien pisteiden ja sarjan korkeimman maalimäärän välillä.

Tehopisteet eivät jää vain tehoparin varaan. Pistepörssin top 10 mahtuu vielä Anton Ollikainen ja 20 parhaan pistenikkarin joukkoon itsensä kiilaavat Santeri Vuoti ja Janne Seppänen.

Mutta mikä tärkeintä: pistemäärä. Kisa on ainoana Mestis-joukkueena pystynyt alkukaudesta kovaan yli kahden pisteen ottelukohtaiseen keskiarvoon, tarkka luku 2,18 pistettä per peli. Jos sama tahti jatkuu, on sinipaitoja vaikea sysätä pois ykköspaikalta.

Tilastoja on tarkasteltu 21.10.2018.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.