Tyyny, peitto ja mukava asento – Hakkarissa on käynnissä lukuviikko

Katariina Kivi (vas.) ja Emilia Heikkinen ottavat lukuviikon rennosti. Kivi luki maanantaina Laura Lähteenmäen Yksi kevät -romaania ja Heikkinen Salla Simukan Sytytä valot/Sammuta valot -kääntönovellikokoelmaa. Kuva: Katariina Rannaste

Viime viikolla koululaisilla oli syysloma, ja hyvin aikaa vaikka lukea kirjoja. Kysytäänpä siis Lempäälän Hakkarin 9B-luokkalaisilta, kuinka moni tarttui lomalla kirjaan? Läsnä olevien 14 oppilaan joukosta nousee viisi kättä.

 

Nämä viisi aloittivat kouluviikon siis sopivan virittyneessä mielentilassa, sillä Hakkarin yläkoululla on tällä viikolla käynnissä lukuviikko. Koululla keskitytään koko viikon ajan tieto- ja kaunokirjallisuuteen ja sen lukemiseen.

– Kouluun saa tuoda tyynyn, peiton ja ottaa mukavan asennon. Tavallista opetusta ei ole, äidinkielen opettaja Piila Paalanen kertoo.

Jokaisella luokalla on oma teemansa käsiteltävänä. 9B-luokalla se on suomalainen nykykirjallisuus sekä kirjailijoiden ja taitelijoiden elämänkerrat muiden pureutuessa esimerkiksi toiseen maailmansotaan tai tieteiskirjallisuuteen. Liitutaulun kynäkourussa onkin rivissä nuortenkirjoja, kuten Laura Suomelan Silmänkääntötemppu, Veera Salmen Saari ja Maria Aution Lohikäärmekesä, ja lattialla olevissa kahdessa laatikossa kirjoja on rutkasti lisää.

Akseli Larikka lukemiseen syventyneenä. – Muuten ei tule tartuttua kirjaan, kun kotona on kaikkea muuta tekemistä, hän tuumasi. Kuva: Katariina Rannaste

– Maanantaina aamupäivällä jaoimme kirjat ja niitä luettiin koko päivä. Muina päivinä on ohjelmaa, kuten kirjavinkkauksia, kirjallisuuspaneeli ja puhujavieraita, Paalanen kertoo.

Viikon aikana oppilaiden on tarkoitus lukea niin monta kirjaa kuin he ehtivät. Tässä vastaan on tullut Lempäälän kirjasto, joka on hankkinut koululle noin 800 eri teemojen mukaista kirjaa.

Idea lukuviikon järjestämiseen lähti viime keväänä opettajakunnasta. Huomio haluttiin kiinnittää lukutaitoon, joka on tutkimuksissakin todettu heikkenevän etenkin poikien keskuudessa. Hakkarissa lukutaito ja lukeminen on nostettu koko vuoden yhdeksi pääteemaksi.

– Tavoite on innostaa, Piila Paalanen toteaa.

Vaikka tällä viikolla koulupäivät ovat tavanomaista lyhyempiä ja ne kestävät vain yhdeksästä kahteen, on viikko osalle oppilaista haasteellinen. 14-vuotias Samuel Pöri ja 16-vuotias Sofia Tuominen myöntävät suoraan, etteivät ole innokkaita lukijoita, ja että viikko tuntuu pitkältä.

– Lukuviikolla pääsee eroon koulutöistä. Miinuksena on, että joutuu lukemaan, Pöri puuskahtaa.

– En löydä mitään kiinnostavaa luettavaa, ja jos ryhdyn lukemaan, kiinnostus lopahtaa nopeasti, Sofia Tuominen kuvaa.

Luokkatoverit Jussi-Pekka Hänninen, 15, ja Eevi Soinio, 14, vastaavasti ottivat lukuviikon vastaan innostuneesti. He pitävät lukemisesta, etenkin fantasiakirjallisuudesta.

– Fantasia on mahtava tapa päästä eroon arkielämästä, Soinio toteaa.

– Se on mielenkiintoista, Hänninen vahvistaa.

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
LVS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.